MENÜ
2023. december 2.
Melinda, Vivien
A fejlett világ veszélye: műanyag az emberi szervezetben

A fejlett világ veszélye: műanyag az emberi szervezetben

economx.hu / Fogarasi Kitti

„Sokkal szélesebb körben jelent kockázatot az egészségünkre, mint korábban gondoltuk."

A műanyaggyártás során használt szintetikus adalékanyag mennyisége a legtöbb európai lakos vizeletében meghaladja az egészségügyi határértéket: súlyos problémákat okozhat a BPA.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) tájékoztatója szerint a szintetikus biszfenol A (BPA) vegyszernek való kitettség meghaladja az elfogadható egészségügyi biztonsági szintet Európa számos országában – számolt be az Euronews.

A BPA veszélyeire hivatkozva áprilisban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napi 4 mikrogramm/testsúlykilogrammról 0,2 nanogramm/testsúlykilogrammra csökkentette a BPA tolerálható napi bevitelére vonatkozó értékelését, az új napi beviteli ajánlás így 20 000-szer alacsonyabb a korábbi elfogadhatónak ítélt mennyiséghez képest.

A szintetikus vegyi anyag Európa-szerte megtalálható a műanyagokban, a fém élelmiszer-tartályokban és az ivóvízvezetékekben is.

Több tanulmány szerint még kis mennyiségben is káros hatással lehet az emberek egészségére, az európaiak viszont olyan nagy mértékben vannak kitéve a BPA-nak, amely meghaladja az elfogadható egészségügyi biztonsági szintet.

Az EEA legutóbbi tájékoztatója szerint a 11 európai országból származó vizsgálatban résztvevők 92 százalékának vizeletében volt BPA.

Az EU úttörő humán biomonitoring kutatási projektjének köszönhetően láthatjuk, hogy a biszfenol A (BPA) sokkal szélesebb körben jelent kockázatot az egészségünkre, mint korábban gondoltuk – mondta Leena Ylä-Mononen, az EEA ügyvezető igazgatója nyilatkozatában.

A szakértőket különösen az élelmiszerekben található, leginkább a konzervekből származó BPA-nak való kitettség aggasztotta: amellett, hogy károsítja az immunrendszert, csökkentheti a termékenységet, allergiás reakciókat, és hormonális zavarokat okozhat.

A BPA-t több mint 2700 felnőtt vizeletében mérték 11 európai országban: Franciaországban, Luxemburgban és Portugáliában minden résztvevő vizeletében meghaladta a biztonsági küszöbértéket a BPA mennyisége. Lengyelországban 99 százalékuk, míg a Cseh Köztársaságban és Izlandon 98 százalékuk vizeletében volt veszélyesen sok a szintetikus anyagból.
Az utóbbi időben többek között a Plastics Europe műanyagipari szövetség is több pert vesztett az EU Bíróságán a BPA miatt, majd márciusban elvesztette az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) elleni fellebbezését az ECHA azon megállapítása miatt, amely szerint a BPA endokrin rendszert károsító tulajdonságai miatt nagyon aggályos a környezetre nézve.