MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A csendes generáció tagjai, mint a válságban tönkrement közösségek építői

A csendes generáció tagjai, mint a válságban tönkrement közösségek építői

hvg.hu

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja.

A 46. amerikai elnök, Joe Biden generációs történelmet ír. De mit kell tudni a csendes, vagy más néven veterán generációról, amelyhez ő is tartozik?

Az elmúlt majdnem 30 évben Joe Biden az első olyan amerikai elnök, aki 1928 és 1945. között, az úgynevezett csendes generáció (Silent Generation), vagy más néven a veterán generáció tagjaként született. Biden 1942-ben látta meg a napvilágot, azaz elég idős ahhoz, hogy esetleg nagyon halvány emlékei, benyomásai legyenek a második világháború éveiről, de fiatal ahhoz, hogy közvetlenül a fronton kellett volna megtapasztalnia a világégést.

A CNN szerint az elmúlt évtizedekben ugyanezt egyik elnök sem mondhatta el magáról: Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama és Donald Trump is már a Baby Boomer generációhoz tartozik, míg John F. Kennedy vagy George H.W. Bush, lévén, hogy 1901 és 1927 között születtek, még a Greatest Generation (legnagyobb generáció) tagjai.

Mit is kell tudni arról a csendes nemzedékről?

Először 1951-ben a Time magazin használta ezt a kifejezést az akkori kiskamaszok, fiatal felnőttek generációjára. Ők a későbbi nemzedékekhez képest valamivel kevesebben voltak, mivel a szüleik gyerekvállalási kedve a világválság és a háború miatt nem volt túl nagy. A csendes generáció tagjait időnként „építőknek” is nevezik, felnőttként részben az ő feladatuk volt a válságokban tönkrement társadalmakat, közösségeket helyretenni.

Ezek az emberek az Egyesült Államokban a McCarthy-érában, a huszadik századi Amerika egyik legsötétebb időszakában voltak fiatalok, és általában úgy jellemzik őket, mint akik egy olyan korszakban szocializálódtak, amikor előnyösebb volt csendben elviselni, óvatosan, visszafogottan kiállni az érdekekért, mintsem transzparensekkel, hangosan az utcára vonulni és manifesztumokat fogalmazni. Alapvetően egy biztonságkereső generációként tartják számon a csendeseket.

Ami nem véletlen. Ezeknek az embereknek a szülei még nagyon kemény időket éltek meg, két világháborút és a nagy gazdasági világválságot kellett átvészelniük. A csendes generáció tagjai gyerekként tapasztalták meg a második világháború borzalmait szerte a világon, sokan az apjukat, testvéreiket elveszítették a fronton. A generációkutatók szerint az is jellemző erre a nemzedékre, hogy míg a szüleik „rendszerváltoztatóknak” számítottak, addig ők megtanulták, hogyan lehet élni egy-egy rendszeren belül, például a kommunizmusban.

Főként az amerikai csendes nemzedékre jellemző továbbá az is, hogy az összes számon tartott generáció közül ők alapítottak a legfiatalabban családot, az ő gyerekeik lettek a Baby Boomerek.