MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A szén-monoxid nem válogat!

A szén-monoxid nem válogat!

Honeywell, fotó: geminiduo.hu

Megbízható vészjelzőt otthonra!

A téli hónapokban szinte naponta halljuk, látjuk a szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos híreket. Többségünk tisztában is van a problémával, mégis kevesen gondoskodunk megfelelően családunk védelméről. Sőt, hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, az sem érezheti magát biztonságban, akinek van otthon CO riasztója, ha az esetleg nem megfelelő, hiszen erről is láthattuk a híradásokat bőven. Akkor most mit csináljak? – kéredezheti jogosan az olvasó. Reméljük, írásunk tisztába teszi a szén-monoxid mérgezéssel és a védekezéssel kapcsolatos kérdéseket!

A szén-monoxidról röviden

A szén-monoxidról röviden – A szén- monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, erősen mérgező gáz, amit belélegezve az élő szervezet oxigén-hiányos állapotba kerülhet, mely szélsőséges esetben akár halálos mértékű is lehet. Ezért néma gyilkosnak is nevezik, hiszen nem látjuk, nem érezzük jelenlétét a levegőben. A mérgezés bárkivel, bármilyen zárt térben megtörténhet, ráadásul a kezdeti tünetei hasonlítanak az influenza tüneteihez, könnyű összetéveszteni vele.

Veszélyforrások – Szén-monoxid mindenhol keletkezhet, ahol valamilyen égési folyamat zajlik. Szinte minden háztartásban vannak olyan eszközök, amelyek használata során keletkezhet szén-monoxid, és okozhatnak problémát. Ilyenek például: a vízmelegítő, a kémény, egy tüzelőberendezés, a zárt térben főző-sütő berendezés, a konyhai főzőlap, a gáz vagy olaj tüzelésű hősugárzók, a garázsban keletkezett kipufogógáz. Nem csak otthon lehet baj, veszélybe kerülhetünk akár egy panzióban is, vagy amikor a gyerekért megyünk az óvodába. Az sem véd meg a szén-monoxid mérgezés veszélyétől, ha a mi kazánunk rendszeresen karban van tartva, vagy éppen zárt égésterű. Még ilyenkor is történhet baj, szerelési hiba, emberi mulasztás miatt, de olyan esetek is voltak már, ahol a szomszédból érkezett a „néma gyilkos” támadása.

A mérgezés tünetei – A szén-monoxid az emberi szervezetben felhalmozódva okozhat akár végzetes mérgezést is, kis mennyiségben azonban hosszú távon is elviselhető a jelenléte. Az enyhe szén-monoxid mérgezés leggyakoribb tünetei: a fejfájás, a hányinger és hasi fájdalmak, az émelygés, a szédülés, az egyensúlyvesztés. Minél tovább lélegezzük be a szén-monoxidot, annál erősebbek lesznek a tünetek: egyensúlyvesztés, látászavar, memóriazavar, végül akár eszméletvesztés.

Hogyan védekezzek? – A szén-monoxid mérgezés megelőzésére javasolt szén-monoxid vészjelző telepítése. Egy megfelelően működő és megfelelő helyre felszerelt vészjelző telepítésével még azelőtt értesülünk a szén-monoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket okozna. Vásárlás előtt azonban érdemes körülnézni, szakember tanácsát kérni. Számos termékről bebizonyosodott, hogy nem felel meg a vonatkozó szabványnak.

A legtöbb szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos baleset mögött a nem megfelelően üzemeltetett, karbantartott tüzelőberendezés áll, gondoskodjunk tehát tüzelőberendezésünk rendszeres karbantartásáról, kerüljük a tüzelőberendezések házilagos beépítését, javítását, cseréjét, az ilyen munkálatokat mindig bízzuk szakemberre! Fontos az égéstermék elvezetése is, legyen a kéményseprő szívesen látott vendég az éves ellenőrzés során, fogadjuk meg tanácsait. Az égéshez szükséges oxigénellátás hiánya is okozhat problémát, gondoskodjunk mindig a megfelelő levegőutánpótlásról!

Milyen készüléket válasszak?
– A Resideo által forgalmazott Honeywell Home szén-monoxid vészjelzők évek óta a piac legjobbjai között vannak, rendszeresen bizonyítanak a fogyasztóvédelem és a független laboratóriumok által végzett teszteken, vizsgálatokon. Megfelelnek a vonatkozó európai uniós szabványoknak. A már jól ismert X-Sorozatú vészjelzőket leváltó, új R200 sorozat készülékei már elérhetőek a szakértő partnereknél, ahol megfelelő tanácsadás mellett szerezhetjük be a készüléket, annak felszerelésével, használatával kapcsolatban is kaphatunk segítséget.

Legyen teljes biztonságban!
Egyes nagykereskedő partnereinknél elérhető a Honeywell Home családi csomag is, amiben egy szén-monoxid vészjelző és egy füstérzékelő is található. Így már védekezhet a szén-monoxid mérgezés mellett a lakástüzek alkalmával keletkező füstmérgezés ellen is, megóvva családja egészségét és ingatlana biztonságát is.

A Honeywell Home R200 sorozat készülékei megújult, letisztult, a környezetbe jól illeszkedő formatervvel érkeznek, megtartva a belső értékeket, mint az öntesztelő, 10 év élettartamú szenzor és a vészjelzőt teljes élettartama alatt kiszolgáló beépített elem. A vészjelzők IP44 minősítéssel rendelkeznek és fürőszobában is használhatók, nem gond a pára!

Az R200 sorozat készüléki jól látható LED fényjelzéssel és jól hallható beépített szirénával idejekorán jelzik a veszélyt, hogy legyen idő cselekedni és elkerülni a tragédiát. Az R200c-N2 készülék beépített kommunikációs modullal is rendelkezik. Így akár 12 Honeywell Home szén-monoxid vészjelző és füst- és hőérzékelős tűzjelző is helyi hálózatba köthető. Ha az egyik készülék riaszt a többi készülék is jelzi a veszélyt, így minden otthon tartózkodó családtag értesül arról. Ezekre a készülékekre típustól függően 7-10 év élettartam garanciát vállalnak.

Hová szereljem? – A vészjelző elhelyezése kritikus fontosságú. Ideális esetben minden olyan helyiségben kell vészjelzőt használni, ahol tüzelőberendezés található, attól 1-1,5 méterre a helyiség falán, a plafon alatt, és a sarkoktól 30 centiméterrel elhelyezve azt. Erősen javasolt vészjelzőt tenni a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt szokott tölteni, úgynevezett légzési magasságban elhelyezve. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Szénmonoxid Munkabizottságának szakvéleménye alapján fürdőszobákban a szén-monoxid vészjelzőt az ajtónyílás felső éle alatti magasságban kell elhelyezni.

Mit tegyek ha megszólal a vészjelző? – A Resideo Honeywell Home vészjelzők megfelelnek a szabványos követelményeknek: minden esetben, amikor a vészjelző riaszt, szén-monoxid van jelen a levegőben. Ilyenkor azonnal szellőztessen, a teszt gomb megnyomásával némítsa a vészjelző szirénáját, majd hagyja el a házat, és hívja a tűzoltóságot a 112-es segélyhívó számon. Családtagjai mentése közben ön is rosszul lehet, így elsőként mindig hívjon szakszerű segítséget!

homecomfort.resideo.com/hu