MENÜ
2024. május 10.
Ármin, Pálma
Zsebre rakta...

Zsebre rakta...

hvg.hu

...a múzeumtól kölcsön kapott milliókat, majd ezt elnevezte művészetnek.

Amikor a dániai Kunsten Múzeum munkatársai kinyitották a dobozt, melyben Jens Haaning alkotó művei érkeztek, meglepődve látták, hogy a képek teljesen üresek. Az alkotónak kölcsönzött tetemes mennyiségű pénzből Haaning „megalkotta” a Fogd a pénzt, és fuss! című műveket.

A kortárs intézmény 84 ezer dollárnak megfelelő dán koronát (ez átszámítva majdnem 26 millió forintot ér) adott kölcsön Jens Haaning konceptuális művésznek, hogy az alkotó reprodukálja két korábbi munkáját. Az 54 éves Haaning alkotásaiban a pénz, a hatalom és a marginalizált társadalmi kisebbségek kérdéseivel foglalkozik, 2007-ben és 2010-ben pedig kiállította egy osztrák és egy dán állampolgár átlagkeresetét. Bekeretezte a bankjegyeket és a pénzérméket.

A Kunsten Múzeum arra számított, hogy a munka jövőjével foglalkozó időszaki kiállításukra a Koppenhágában élő alkotó ezeket a munkákat fogja újra elkészíteni a kölcsönkapott pénzből, ehelyett a férfi két teljesen üres képet küldött az elkészült munkák gyanánt, és megüzente, hogy a pénzt megtartja. Címet is adott az alkotásoknak: Fogd a pénzt, és fuss!

A CNN idézi a művészt, aki úgy gondolja, hogy sokkal jobbat alkotott a múzeum számára, mint amit annak munkatársai el tudtak képzelni. „Nem látom úgy, hogy elloptam volna a pénzt... Egy műalkotást készíttettem, ami talán 10-szer vagy 100-szor jobb, mint amit terveztem. Mi a probléma?” – fogalmazott.

Az intézmény mindenesetre ezt nem hagyja annyiban, főként, hogy a képekre kölcsönzött pénzen kívül további összeget fizetett ki Haaningnak. A férfi 1500 dollárnak megfelelő dán koronát kért azért is, hogy a keretezést és a szállítást fedezzék, és a művész szerint a stúdióköltségekre és az alkalmazottak kifizetésére is további pénzre lenne szüksége a Kunstentől.

Lasse Andersson igazgató azt nyilatkozta, hogy a múzeum ragaszkodik a szerződéshez, és mint ahogy mindig, most is ki fogják fizetni a kiállító alkotókat, de az alkotásra adott bankjegyeket januárig – a kiállítás befejeztéig – kérik vissza Haaningtól. Ha nem adja vissza a kölcsönt, akkor jogi lépéseket fognak tenni.

A két üres képet mindenesetre kiállították a Kunstenben.