MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
Vízvédelem és párolgáscsökkentés napelemekkel

Vízvédelem és párolgáscsökkentés napelemekkel

greenfo.hu

Elképesztő szárazság sújtja az USA Arizona államát, ami a természetes vizeket is komoly veszélynek teszi ki.

Ezért a Gila-folyó indián közössége az amerikai hadsereggel együttműködve egy formabontó projektbe kezdett: napelemekkel fedik le a folyó felszínét.

A projekttel két legyet ütnének egy csapásra, ugyanis amellett hogy tiszta energiát termelnek, megoldhatják a vízpárolgás problémáját is a régióban. A beruházás első (teszt jellegű) lépéseként egy 305 méteres részen húzzák fel a napelemeket a víz felett – írja az Interesting Engineering.

A csatornák feletti napelemparkok telepítésekor kulcsfontosságú kérdés a gazdasági életképesség is. Az állam azért szavazott bizalmat a projektnek, mert a már meglévő csatornainfrastruktúra felhasználásával nem kell további földterületeket feláldozni napelemparkok kialakítására. Egy hasonló projekt már Kaliforniában is megtervezésre került, azonban ott lassabban őrölnek a bürokrácia fogaskerekei.

Haszna márpedig lenne, ugyanis Roger Bales professzor szerint ha Kalifornia államban mind a 6437 kilométernyi csatornát napelemekkel fednének le, évente közel 250 milliárd liter vizet lehetne megmenteni a párolgástól. A napelemek alatti víz továbbá fontos szerepet játszhatna a napelemek optimális működési hőmérsékletének fenntartásában is.