MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Visszanyerte látását a válogatott kézis, újra a pályán

Visszanyerte látását a válogatott kézis, újra a pályán

magyarnemzet.hu

Még januárban szenvedett súlyos sérülést, az is kérdéses volt, visszanyeri-e a látását.

Nyolc hónap után visszatért a kézilabdázó Juhász Ádám, és régi-új csapatában, a Tatabányában már edzőmeccsen is pályára lépett az NB I-es bemutatkozás előtt. A 27 éves, 45-szörös válogatott játékos még januárban szenvedett súlyos sérülést, az is kérdéses volt, visszanyeri-e a látását. Juhász Ádám szerencsére, ha nem is tökéletesen, de felépült, s bizakodva várja a 2023–24-es idényt.

Juhász Ádám januárban, a világbajnokságra készülő férfi-kézilabdaválogatott edzőtáborában szenvedett furcsa, szerencsétlen, egyben súlyos sérülést. Bemelegítés közben a véletlenül elszabadult gumikötél a bal szemének vágódott. Bevérzett a szeme, a retinája és a pupillája is roncsolódott. Négy műtéten esett át, ő maga is kételkedett benne, hogy visszanyeri-e a látását.

– Bevallom, nagyon nehezen viseltem, amikor a sérülés után az orvosok sem tudták megmondani, visszatér-e valaha a látásom – elevenítette fel a nehéz időszakot a molcsapat.hu-nak nyilatkozva.

 

Fél dioptria és az erős fény

Teljesen nem is jött rendbe a szeme, de a körülményekhez képest Juhász Ádám annak is örül, hogy ha nem is tökéletesen, de a bal szemére is lát és sportszemüveget viselve folytathatja a pályafuását.

– Nem százszázalékos a szemem, távollátáshoz egy fél dioptria maradt benne, és mivel a pupillám is sérült, a hirtelen erős fény is bánt, de a pályán már nem zavar, a játékban nem akadályoz. Visszatértem, de még egy kis időre szükségem lesz, hogy megszokjam, és az sem mellékes, hogy nyolc hónapot hagytam ki. Ennyit a legsúlyosabb sérülések után szokás. De most, hogy újra itt vagyok a pályán, szeretnék minél gyorsabban formába lendülni, mentálisan és fizikailag is gyorsan utol akarom érni magam – folytatta bizakodva.

Juhász Ádám egy éve a Benficához szerződött, a sérülés után persze ott nem tudta folytatni, régi-új csapata, a Tatabánya kínált lehetőséget, így a nyáron visszatért korábbi csapatához. Nem tagadja, idő kellett neki, mire felvette a tempót, hiszen az edzésekből is több hónapra kiesett, de most már jó állapotban van, a Tatabánya három legutóbbi edzőmérkőzésén – a Pauc, a Hölstebro és a Kielce ellen – már beszállt a játékba.

 

Juhász Ádám szerint idén erősebb lehet a Tatabánya, mint tavaly

A magyar férfi-kézilabdázásban a Veszprém és a Szeged hosszú évek óta külön kasztot képvisel, az elmúlt években az FTC is egyre jobb, de Juhász Ádám amondó, az előző évadban bronzérmes Tatabánya joggal tűzi ki célul a bronzérem megvédését, sőt a két nagyot is meglepheti.

A Tatabánya a PLER ellen kezdi az idényt, a második fordulóban, szeptember 9-én aztán máris a Veszprém elleni rangadó vár rá.

 – Persze én is azt szeretném, hogy elkapjuk valamelyik nagy csapatot, de a fókuszban azok az ellenfelek lesznek, akikkel a harmadik helyért kell megküzdenünk. A Ferencváros, a Balatonfüred, a Csurgó mind kiváló csapat, ellenük kell majd a lehető legjobb teljesítményt nyújtanunk, hogy elérjük a célunkat

 – Juhász Ádám igyekszik a realitás talaján állni, de azért arra is utal, hogy a Tatabánya idén közelebb kerülhet a Veszprémhez és a Szegedhez.

– Bár tavaly is erős csapat volt a Bányász, valójában egy erős sora volt, és mivel komoly eredménykényszer alatt játszott a csapat, így a kezdősor óriási meccsterhelést kapott. Idén nyáron nagyon jól dolgozott a klub vezetősége, mert sokkal hosszabb lett a kispad, jobban variálható a csapat és várhatóan nem lesz annyi túlterhelésből adódó sérülés sem – bizakodik a villámgyors irányító.

A Mol Tatabánya idén visszatér a nemzetközi porondra is, az Európa-ligában a Sporting CP (portugál), a Chrobry Glogow (lengyel), illetve a Fraikin BM. Granollers (spanyol)/CSM Constanta (román) selejtező győztese lesz a magyar bronzérmes ellenfele.