MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Vigyázat a D-vitaminnal!

Vigyázat a D-vitaminnal!

hvg.hu

Orvosok mondják: akkorát megy a D-vitamin híre, hogy többeknél már a túladagolásból van baj.

Több ember is kórházi kezelésre szorult az utóbbi időben, mivel úgy ette a D-vitamint, mintha más készítmény nem is létezne. Egy pácienst iszonyú állapotban láttak el.

Bár a D-vitaminnak több előnyös hatása is van, mint minden készítményt, ezt sem szabad túlzásba vinni. Orvosok egy csoportja azonban azt állítja: egyre több helyről kapnak olyan jelzéseket, hogy valaki túladagolta magát D-vitaminnal, ami egy nagyon is létező és veszélyes állapot – derül ki a BMJ Case Reports orvosi lapban közölt tanulmányból.

A szóban forgó esettanulmány egy középkori férfi túladagolását vizsgálja. A páciens egy táplálkozási tanácsadóhoz fordult, majd pedig intenzív vitaminkúrába kezdett – de olyannyira, hogy a végén kórházba került. Életben maradt, de nem sok híja volt.

A férfi közel három hónapon át fogyasztott összesen legalább húszféle készítményt, köztük D-vitamint: a cikk szerint ebből az 50 ezer nemzetközi egységest szedte, miközben a napi szükséglet az őszi-téli időszakban is csak napi 2000 NE. A férfi mindezeken felül probiotikus kiegészítőket, illetve számos más vitamint is fogyasztott, valamennyit napi szinten, óriási mennyiségben.

A pácienst eleinte csak hányás és hasi fájdalom gyötörte, ám az állapota később romlott: ekkor már lábgörcsökkel, fülcsengéssel, szájszárazsággal és fokozott szomjúsággal küzdött, és szinte állandóan ment a hasa. Mindezek következtében közel 13 kilogrammot fogyott. A férfi a tünetek súlyosbodása után felhagyott a vitaminok szedésével, de az állapota nem javult – ekkor került kórházba.

Az első vizsgálatok során kiderült, hogy a férfi veséi nem működtek jól, a D-vitamin-szintje pedig a normális hétszerese volt.

Nyolcnapos kórházi kezelése során a beteg intravénás folyadékot kapott, ami átmosta a szervezetét. Ezenkívül olyan gyógyszereket is kapott, amiket a csontok erősítésére vagy a vér magas kalciumszintjének csökkentésére használnak. Két hónappal később a D-vitamin-szintje még mindig kórosan magas volt, ugyanakkor a kalciumszintje normalizálódott.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták: bár a D-vitamin okozta túladagolás nem számít gyakorinak, sokan nem veszik figyelembe, hogy ezek a készítmények is okozhatnak problémát, ha a javasoltnál nagyobb mennyiségben fogyasztják őket.