MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Veszélytelen kígyó vált veszélyessé egy éjszakán

Veszélytelen kígyó vált veszélyessé egy éjszakán

24.hu

Kétszer is megtámadott egy emberre elvileg teljesen veszélytelen kígyó egy családot Ausztráliában.

Az ausztráliai York-félsziget erdős bozótos területein nem ritkák az ametisztpitonok, más néven bozótpitonok. A óriáskígyófaj nem mérges, prédáját fojtással öli meg, az emberre alapvetően teljesen veszélytelen. Egy példány mégis két alkalommal is megtámadott egy családot – írja a Newsweek.

A 360 centiméter hosszú, 4,6 kilogramm súlyú kígyót 2014 februárjában jeladóval látta el egy kutatócsoport. Március március 9-én észrevették, hogy a hüllő egy Lea-Ann Mers nevű nő házának közvetlen közelében portyázik.

Bár a piton az emberre veszélytelen, Daniel Natusch, a kutatócsapat vezetője felhívta Merst, hogy figyelmeztesse, mert tudta, hogy a nőnek van egy 1 és egy 3 éves gyereke. A kígyó behúzódott egy hatalmas konténer alá, így nem lehetett eltávolítani, Natusch ezért azt tanácsolta az anyának, hogy pár napig tartsa zárva az ajtókat és az ablakokat.

Mers a figyelmeztetés ellenére hibázott: a nagy melegben éjszakára nyitva hagyta az ajtót.

A nő hajnali fél háromkor arra ébredt, hogy a piton rátekeredik a lábára, és iszonyú erővel szorítja.

A nőnek sikerült leszednie magáról a kígyót, majd bezárnia a konyhába. Azt ijedtségen kívül senkinek esett baja, másnap a kutatók begyűjtötték és a lakott területtől biztos távolságra vitték a kígyót.

Egy évvel később azonban ugyanaz a kígyó újra bemerészkedett Mers házába. Ezúttal a család nagytestű, 25 kilós kutyáját támadta meg. A kutya elveszítette az eszméletét és a sérüléseit kezelni kellett.

A kutatók értetlenül állnak a történtek előtt, hiszen a piton mindkétszer egy nála sokkal nagyobb prédát szemelt ki magának.

A kutya testsúlya az ötszöröse, a Mersé pedig több mint tizenháromszorosa a kígyóénak, vagyis ha a hüllőnek sikerült is volna végeznie velük, megenni már nem tudta volna őket.

A kutatók több elméletük van arra, hogy miért támadhatott mégis a kígyó. Egy nemrég megjelent tanulmányban azt írják, lehet, hogy a piton hibázott, nem vette észre, hogy a nő lába egy nagyobb test része, de az is lehetséges, hogy az egyéves gyereket szemelte ki magának, aki együtt aludt az anyjával. Ha a kígyó időközben rá is jön, hogy rossz áldozatot támadt meg, megpróbája befejezni az ölést, hogy ne kelljen megtorlástól tartania.

De az is lehetséges, hogy a kiadós étkezés lehetősége egyszerűen megzavarta a kígyó józan ítélőképességét.