MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Veszélyes internetes kihívást robbantott ki egy chipsgyártó

Veszélyes internetes kihívást robbantott ki egy chipsgyártó

player.hu

Egymás után jelentek meg azok a videók, melyeken a terméket megkóstolók szenvedése látható.

A Paqui nevű chipsgyártó piacra dobta One Chip Challenge nevű termékét, ami egy koporsó alakú dobozba helyezett tortillasziromból áll. A reklámkampány arra szólítja fel a fogyasztókat, hogy egyék meg a terméket, majd posztolják a kulináris élmény élvezete közben készült videókat.

Az egészben annyi a trükk, hogy a fekete színű tortillachips két olyan paprika kivonatával van megfűszerezve, melyeket a világ legerősebb, legcsípősebb paprikái között tartanak számon. A Carolina Reaper és a Trinidad Scorpion Butch T nevű burgonyafélék bizony nem viccelnek. Az előbbi átlagos csípőssége a Scoville-skálán 1 569 300 SHU, míg az utóbbi ettől csak egy tüzes leheletnyivel lemaradva az említett skálán egészen a 1 463 700 SHU értékig jutott az átlagos csípősséget tekintve.

Hogy ne csak a fájdalmas nyöszörgés, a könnyezés és az elvörösödött arc árulkodjon arról, hogy a kedves vásárló belement ebbe a marhaságba, a Paqui a chipset fekete ételszínezékkel kezelte, ami kékre festi a szerencsétlen áldozatok nyelvét, ezt pedig a reklámok is alaposan kihangsúlyozzák. A kampány természetesen működött, a #OneChipChallenge hashtag pedig szépen ki is lőtt a TikTokon, ahol egymás után jelentek meg azok a videók, melyeken a terméket megkóstolók szenvedése látható.

A Paqui kapott is néhány kritikát, amiért ennyire ráment arra, hogy emberi fogyasztásra alig alkalmas termékkel hergelje a jónépet. A One Chip Challenge-et népszerűsítő szájton még egy skálát is felállítottak, melyen rendesen az arcába dörgölik a vállalkozóknak, hogy aki nem bírja ki az élményt hiszti nélkül, az nem is vehető emberszámba.

A kihívás veszélyeire több szakértő is figyelmeztetett, mivel különösen az ehhez hasonló trendekre fogékony fiatalok szervezetében okozhat komoly problémákat a dolog. A New York Post példaként hozta fel egy Angela nevű tiktokker esetét, aki a chips elfogyasztása utáni örákban olyan komoly gyomorfájdalmakat volt kénytelen elviselni, hogy végül kórházban kötött ki, amivel a hírek szerint nincs is egyedül.

Az amerikai tinik körében ennek ellenére is töretlenül népszerű a kihívás, pedig már nemcsak a médiából ismerhetik a szupercsípős chips elfogyasztásában rejlő veszélyeket. Sajtóhírek szerint Kalifornia, Texas és Alabama államban is kerültek kórházba jelentkezők, Georgia és Colorado államokban pedig több iskola is alapos tájékoztatásokkal próbálta meg jobb belátásra bírni a hallgatóit, ami – hiszen lázadó tinédzserekről beszélünk – meglehetősen kontraproduktív is lehet.