MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Veszélyes a kutyaürülék

Veszélyes a kutyaürülék

szmo.hu

Olyan mennyiségben kerül kutyaürülék- és vizelet a természetvédelmi területekre, hogy az veszélyezteti az élővilágot.

Kutatók azután jutottak erre a következtetésre, hogy 18 hónapon keresztül figyeltek meg négy természetvédelmi területet a belgiumi Gent külvárosában. Az Ecological Solutions and Evidence című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutyák átlagosan 11 kg nitrogént és 5 kg foszfort termelnek hektáronként, miközben sétáltatják őket.

Sok kutyasétáltató úgy gondolja, hogy ha a természetben hagyja kedvencének ürülékét, az nem okoz kárt. Ez azonban nem igaz a kutatók szerint, a kutyaürülék- és vizelet hasonló mértékű szennyezést okoz, mint a mezőgazdaságból, az iparból és a gépjárművek kibocsátásától a levegőbe kerülő szennyeződés, amely 5 kg és 25 kg nitrogén között mozog.
A kutatók szerint a helyzet hasonló lehet egész Európában, ahol mintegy 87 millió kutyát tartanak.

"A mezőgazdaságból, az iparból és a közlekedésből származó légköri nitrogénbevitel joggal kap nagy politikai figyelmet, a kutyatartás hatásairól azonban nem esik szó ezen a téren" - mondta Pieter De Frenne, a Genti Egyetem oktatója.

A legtöbb ökoszisztéma természeténél fogva alacsony tápanyagtartalmú környezet, és a túlzott trágyázás veszélyezteti a biodiverzitást, mivel lehetővé teszi, hogy olyan növények mint a csalán és a parlagfű kiszorítsa a többi növényt és a tőlük függő élővilágot, hangsúlyozták a kutatók.

A kutatók szerint a vizsgált tanösvények mentén 126 kg/hektár nitrogén rakódott le egy év alatt, más természetvédelmi területeken pedig csak 4 kg/hektár. Ennek az egyik oka természetesen az, hogy a legtöbben pórázon sétáltatják a kutyáikat, és emiatt koncentrálódik a tanösvények mentén az ürülék és a vizelet.

"Nyilvánvaló, hogy a kutyaürülék a természet része, de olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják a veszélyeztetett élőhelyek ökológiáját. Bárhol is sétáltatja a kutyáját, fontos, hogy összeszedje, zacskózza és kidobja az ürüléket, hogy biztosítsa ezeknek a vadon élő területeknek a folyamatos védelmét, hogy mindannyian élvezhessük őket" - mondta Rob Stoneman, a brit The Wildlife Trusts igazgatója.
De Frenne is úgy gondolja, hogy első lépésként a kutyatulajdonosok figyelmét kellene felhívni erre a környezetszennyező hatásra. Szerinte ugyan sokan felszedik a kutyaürüléket, azonban a vizelet így is megmarad, ezért érdemes lehet megfontolni, hogy kitiltsák a kutyákat néhány veszélyeztetett területről a vadon élő állatok védelme érdekében.