MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Végzős gimnazisták írtak megfontolandó javaslatokat az operatív törzsnek az érettségiről

Végzős gimnazisták írtak megfontolandó javaslatokat az operatív törzsnek az érettségiről

hirstart.hu

A nyílt levelet Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak és oktatási akciócsoportnak címezték a Lauder-gimnázium végzősei.

Nemcsak problémákat sorolnak, hanem konkrét javaslatokat is tesznek. Mint írják, az operatív törzs április 9-ei bejelentése az érettségire készülő diákok közül sokukban aggodalmat keltett. Mivel a végleges döntés még nem született meg, a bennük felmerült kérdéseket és aggodalmakat pontokba szedték. „Tudjuk, hogy nincs tökéletes megoldás, és minden bizonnyal sokan dolgoznak most azon, hogy megtalálják a legkevésbé rossz, kivitelezhető tervet az idei érettségi vizsgák lebonyolítására. Mi, diákok is szeretnénk ebben segíteni” – írják.

A diákok emlékeztetnek, hogy a kormány szándéka a kijárási korlátozással, hogy kerüljük az otthonunk elhagyását és a tömeget. Ezzel szembefordulna, ha a végzős évfolyamok a vizsgán egyszerre tartózkodnának egy légtérben. Ráadásul az allergiaszezon miatt a levegőben is terjedő vírus nagyobb veszélyt jelent az egy légtérben tartózkodókra. Azt is megjegyzik, hogy mivel a tünetmentes fertőzöttek a legveszélyesebbek, az érettségin pedig nem biztosítható mindenkinek az előzetes vizsgálat, lehetséges, hogy tünetmentes fertőzött lesz az érettségizők között.

Felteszik a kérdést, hogy hogyan lenne biztosítva így az érettségiző diákok számára a vizsga alatti biztonságos és kényelmes környezet? Hogyan lenne megoldva az iskolák folyosóján a távolság betartása a vizsga előtt, illetve szünetekben? Biztosítva lennének a diákok és tanárok számára a vizsgák ideje alatt a megfelelő védőfelszerelések?

Azt is megjegyzik, hogy a diákok vagy a velük élő családjuk egy része kifejezetten veszélyeztetett személynek számít (asztmás, cukorbeteg, idős stb.), továbbá, hogy sok diák csak tömegközlekedéssel tudna bejutni az iskolába, ami veszélyes a jelen helyzetben. Nem tisztázott az sem, hogy fognak vizsgázni azok a diákok, akik fertőzöttek vagy kötelező karanténban vannak.

A lauderes végzősök arra is felhívják a figyelmet, hogy a tervezett lebonyolítási renddel a tanárok egészsége is veszélyben lenne.

Ehhez hasonló problémákat már mások is soroltak, de itt a továbbtanulás szempontjából is megfogalmaztak javaslatokat a diákok. „A diákok nagy része a felvételi többletpontokat nyelvvizsgákból és emelt szintű érettségi vizsgákból gyűjtik össze. Ha ezeket nem rendezik meg vagy az érettségi vizsgák nem szokványos módon folynak le, egy újfajta pontrendszerre lenne szükség a felsőoktatásban, amely újfajta pontrendszer egyenlő esélyeket teremt minden felvételiző számára.”

Ezen szempontok, illetve az operatív törzs javaslata alapján azt a megoldást találták, hogy a felsőoktatási felvételibe nem számító érettségi vizsgák esetén az eredményét váltsa ki az év végi jegy vagy az elmúlt 4 év átlaga, ezen az átlagok százalékba átválthatóak lennének egységes módon, így a felvételi pontrendszerbe átszámolhatóak.

„A felsőoktatási felvételibe beszámító érettségi vizsgák esetén az emelt szintű írásbeliket a Kormányhivatal ne központi helyen szervezze, hanem azokat decentralizáltan, minden diák – a középszintű érettségi mintájára – a saját iskolájában írja meg. Így biztosítható lenne, hogy akár minden diák külön teremben írhassa az érettségit. A diákok védőfelszerelés nélkül írhatnák a dolgozatot, viszont megoldandó probléma lenne a beadott dolgozatok fertőtlenítése javítás előtt.”

Arra is van megoldásuk a laudereseknek, hogy az - általában a jegyeket felefelé módosító - szóbelik eltörlése miatt hogyan lehetne korrigálni az írásbelikből a jegyeket. „Számolják ki az elmúlt 3 évre az adott tárgyból a teljes érettségi eredmény 2 pontszámának (írásbeli + szóbeli) és az írásbelik pontszámának hányadosát, vegyék a 3 darab éves hányados mértani közepét, s ezzel szorozzák meg az írásbelin szerzett pontszámot, majd az érettségi jegyet az eredeti eljárás szerint lehet kiszámolni.”

A diákok javaslatával a jelenlegi pontrendszert nem kellene megváltoztatni. Mivel sok diák a többletpontjait egy emelt szintű érettségivel és egy nyelvvizsgával tervezi összegyűjteni. Legyen lehetősége azoknak a diákoknak átjelentkezni emelt szintű nyelvi érettségire, akik nyelvvizsgát terveztek tenni az elkövetkezendő hónapokban, hiszen így nem vesztenék el a többletpontjaikat.

A diákok egyetértenek az operatív törzs javaslatával, hogy töröljék el az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat, illetve, hogy azok érettségije, akik nem idén jelentkeznek továbbtanulni, eltolható az őszi időszakra.

„Számunkra a legfontosabb, hogy sikeres érettségi vizsgákat tegyünk, hiszen négy éve erre készülünk. A mostani helyzetben azonban a vizsgák megtartása a javasolt módon veszélyes lenne számunkra és a környezetünkre is. Ezért kérjük az erről döntést hozó szakembereket, hogy a fenti érveinket, javaslatunkat is vegyék figyelembe, és a végleges döntést az idei érettségi vizsgákról így hozzák meg" - zárják soraikat a lauderes érettségiző diákok.