Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Vegyszer helyett fénykezelés

Vegyszer helyett fénykezelés

gepmax.hu

A Saga Robotics Thorvald robotja a világon elsőként szünteti meg a gombaölő szerek szükségességét az ültetvényekben.

A világ legnagyobb iparágában virágzik a fokozott automatizálás iránti kereslet. A mezőgazdasági szektor nagyjából 1,1 milliárd embert foglalkoztat világszerte, de továbbra is munkaerőhiánnyal kell szembenéznie. A koronavírus-járvány tovább nehezítette a helyzetet, korlátozta a rendelkezésre álló munkaerőt a gazdaságokban, és kihat az általános élelmiszertermelésre. Elengedhetetlen a környezettudatos, fenntartható megoldások iránti igény, ami minden eddiginél erősebbé teszi a robotikai megoldásokat.

A Saga Robotics Thorvald robotjai fénykezelést végeznek a szamóca és a szőlő penészgombái elleni küzdelemben, drasztikusan csökkentve ezzel a gombaölő szerek szükségességét. A Thorvald technológiája jelentős előnyökkel jár a gazdálkodók számára, és költséghatékonyságával párosulva olyan mértékben forradalmasíthatja az ipart, mint a traktor. A gazdálkodók üdvözlik a technológia fejlődését, és a Saga Robotics szolgáltatásaira gyorsan nő a várólista.

Thorvald3 éve tesztelik a vegyszer nélkül dolgozó robotot – fotó: https://sagarobotics.com/
A Thorvald robot tavaly márciusa és októbere között körülbelül 10,6 hektáron UV-C kezelést végzett a brit Clock House Farm Ltd. és a Hugh Lowe Farm Ltd. 2 hektáros területén Kentben.

Ebben az időszakban egyik gazdaságnak sem kellett szamócanövényeit semmiféle lisztharmat-ellenes vegyszerrel permetezni, ami világelső, annak ellenére, hogy 2021-ben különösen terjedt a kórokozó. Oli Pascall, a Clock House Farm ügyvezető a gazdaság igazgatója, a Berry Gardens, a brit bogyótermesztők szövetkezete és az Egyesült Királyság legnagyobb bogyós- illetve cseresznyeszállítója, a Thorvald munkáját „vezető eredményként” írja le.

Pål Johan, a Saga Robotics vezérigazgatója azt mondja: „A szezon során robotjaink több mint 7300 lineáris kilométernyi epret kezeltek hatékonyan, 100%-os robotszolgáltatási megbízhatósággal és hibamentesen. Ezek az eredmények csak növelték azt, ami már korábban is erős volt a szolgáltatásunk iránt.”

Dan Sargent, a Saga Robotics növénytudományi részlegének vezetője azt mondja: „Egyetlen vegyszerre sem volt szükség ahhoz, hogy megvédjék ezeket a növényeket a lisztharmattól az egész szezonban, és ez nagyszerű hír a termelők, felvásárlóik és a fogyasztók számára.”

Oli Pascall azt mondja: „Az első három robotot, amelyet a Saga Robotics a Clock House Farm terményeinek kezelésére használt, a Berry Gardens vásárolta meg, és 2020-ban pozitív eredményeket értek el, bár bizonyíték volt arra, hogy erősebb UV-C intenzitásra van szükségünk. Ezt pozitív eredménnyel kezelték, és a 2021-ben tapasztalt javuló eredmények kiemelkedő szintű védelmet jelentenek.”