MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Vegán étkezés: olcsóbb és ízletes is

Vegán étkezés: olcsóbb és ízletes is

player.hu

A vega és vegán étrend nagyjából harmadával olcsóbb a hagyományosnál.

A vegán étrendet akkor is érdemes kipróbálnod, ha amúgy berzenkedsz tőle: egészségesebb, olcsóbb, és még a végén az is kiderülhet, hogy finom. Ráadásul nem ezek a legnagyobb előnyei.

A vega, vegán, flexitáriánus, gluténmentes, laktózmentes étrendet sokan még ma is afféle bogarasságnak, fura hobbinak esetleg sztárkodásnak tartják. Pedig egyáltalán nem így van – a glutén- vagy a laktóz intolerancia nagyon is valós betegség –, de most ne vesszünk el túlságosan a részletekben, maradjunk a vegán, tehát a semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmazó étrendnél! Miért is jó ez nekünk, egészségen innen és túl?

Sok zöldséget fogyasztani egészségesebb

Kezdjük a legfontosabbal: számos átfogó kutatás készült a különböző étrendek és az egészség témájában, legutóbb az Oxfordi Egyetem vizsgálta a rákbetegség kialakulása és a húsfogyasztás közti összefüggést, nem kevesebb, mint 470 ezer brit lakos adatait elemezve. A hetente legalább ötször húst evőket sorolták a „rendszeres húsfogyasztók” közé, és megállapították, hogy már annál is csökken a rák kockázata, akik kevesebb húst esznek.

Ugyanezt megerősítette a Nature folyóiratban megjelent magyar tanulmány is, amely szerint a ragadozó, vagyis húsevő állatok körében gyakrabban fordul elő rákos megbetegedés, mint a növényevők esetében. A kutatásban 191 emlősfaj több, mint 110 ezer egyedéről gyűjtöttek információkat, melyekből világosan kiderült, hogy a ragadozó emlősök körében nagyon gyakori a rák.

De nyilvánvalóbb összefüggések is léteznek: a zöldség alapú étrenddel kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, így sokkal jobb esélyekkel indulsz az elhízás elleni csatába, értelemszerűen az elhízás járulékos következményeitől is megszabadulsz.
Ezen felül sokkal több vitamin, növényi rost jut a szervezetedbe, ami táplálóbb és az anyagcserét is elősegíti, míg a húsban lévő fehérjét is pótolhatod – erre bőven elég bizonyíték a vegán testépítők létezése. Ha már a tudatosság ilyen szintjére jutottál, akkor érdemes átböngészned a BioTechUSA vegán termékcsaládját, ahol nagyon jó opciókat találsz.

Jól jársz anyagilag

Ez sem mellékes szempont manapság, amikor rakétaként emelkednek az árak: a Lancet Planetary Health című tudományos lapban megjelent kutatás szerint a vega és vegán étrend nagyjából harmadával olcsóbb a hagyományosnál. Értelemszerűen a flexitáriánus, vagyis kevés húst és tejterméket tartalmazó diéta is olcsóbb, mintegy 14 százalékkal.

A kutatás a teljes értékű élelmiszerekre koncentrált, nem számította bele az erősen feldolgozott húsjellegű árut, de az éttermi vagy a házhoz szállítós étkezés pluszköltségeit sem. És nem aprózták el, 150 ország élelmiszerárait vizsgálták, a Világbank adatai alapján.

A csajodnál is menő lehet

Tartani talán nehéz a vegán étrendet, hozzáférni már nem az. Mint nyitott, felvilágosult arc találsz több menő helyet is, ahová elhívhatod a csajodat egy jó vegán menüre. Bőven találsz helyeket Budapesten, de találsz a Balatont és környékét bemutató gasztrokalauzt is, ahol külön foglalkoznak minden speciális étrenddel, sőt fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, borászatokat és fine dining éttermeket is sorol. Az idei kiadás egyik nagy tanulsága pedig éppen az, hogy sokasodott a vega/vegán vonalat képviselő éttermek száma, és a „mentes étkezést” keresők is találnak már megfelelő helyeket.

De igazából abban sincs semmi, ha húsimádóként, kedvtelésből kipróbálsz vega/vegán hamburgereket – ehhez első kézből gyűjtöttünk neked gyakorlati tapasztalatokat.

És tavaly óta már Michelin-csillagos vegán étterem is van, méghozzá a Michelin-csillagos éttermek Mekkájában, Franciaországban, a Bordeaux melletti Aresben. Az ONA (Origine Non Animale) étlapján algából, feketegyökérből, kékharangból vagy éppen fenyőből, vargányából és szakéból készült fogások szerepelnek, amihez természetesen friss alapanyagokat használnak.