Tam_Bau
MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Vaskos béremelést kapott a miniszterelnök

Vaskos béremelést kapott a miniszterelnök

24.hu

Idén eddig csak a kormányfő illetménye növekedett.

A tavalyi évtől eltérően idén nem kaptak fizetésemelést a miniszterek és az államtitkárok, de Orbán Viktor illetménye tovább növekedett- írja a 24.hu.

Európában a forint romlott a legnagyobb mértékben az elmúlt egy évben, de Orbán Viktor idén nem növelte a miniszterek és államtitkárok fizetését, csak a kormányfő illetménye növekedett.

A tavalyi évben több változtatást is eszközöltek a kormányzati vezetők illetményét, valamint magának Orbán Viktornak az illetményét illetően. Tavaly júniusa óta a kormányzati vezetőknek személyesen a kormányfő emelheti az illetményét, amit tavaly meg is tett, és az emelt összegben július 1-től következő év június 30.-ig részesültek. Orbán Viktor illetményére vonatkozóan, tavaly megszavazásra került a kormánytöbbség által, hogy a miniszterelnöki illetményt a házelnöki tiszteletdíjhoz kötik, az pedig automatikusan emelkedik a bruttó átlagkereset-emelkedés mértékével, ami tavaly 18,5 százalék volt a KSH adatai szerint.

Így Orbán Viktor illetménye a tavalyi 3 millió 555 forintól idén júliusban 4 millió 178 forintra emelkedett.

A kormánytagok és miniszterek ugyan, ha idén nem is kaptak nyáron illetményemelést, a tavalyi 33%-os fizetésemelés, így is olyan mértékű volt, hogy nem lehet okuk panaszra. Alaphangon a bruttó fizetésük tavaly óta 2 millió 632 forint, de a magasabb beosztásban dolgozók fizetését 5 millió forint körülire becsülhetjük.