MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Városi erdőt ültettek Sopronban

Városi erdőt ültettek Sopronban

sokszinuvidek.24.hu

Örvendetesen szaporodnak hazánkban a Miyawaki minierdők.

Miyawaki minierdőt ültettek Sopronban, nem sok ilyen van még az országban – írta a Cyberpress.

Városi erdőt telepítettek diákok segítségével a Csengery utca, Arany János utca és Király Jenő utca közé eső szakaszán. A kihasználatlan zöldterület átalakulásával, a Miyawaki-módszer alkalmazásával néhány év alatt erdőszerű formát ölt a növényvilág.

Ez a “zöld sziget” nem csak, hogy tízszer olyan gyors növekedést ígér, de harmincszor sűrűbb is, mint egy hagyományos erdő. Kis területen nagy biológiai sokféleséget tartalmaz, egy lenyűgözően összetett ökoszisztéma, amely önfenntartó növénytársulássá érik.

Ilyen mini erdőket városi környezetben telepítenek. Magyarország első Miyawaki-erdejét 2021-ben hozták létre a fővárosi Tabánban, azóta éppen egy tucatnyit létesítettek, a zömét Budapesten. A vidéki városok között két bajai, egy büki és egy kecskeméti helyszínen is van már ilyen erdő.

A japán feltalálójáról elnevezett Miyawaki erdőt azért telepítik a városok, hogy segítsék a klímacélok elérését és a városok élhetőbbé tételét. A 2021-ben 93-éves korában elhunyt japán botanikus, ökológus módszerének lényege: egy kis, akár pár 10 négyzetméteres területen ültessünk olyan növényeket, amelyek akkor élnének ott, ha nem lenne emberi tevékenység.