MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Varjakkal szedetik össze a cigarettacsikkeket Svédországban

Varjakkal szedetik össze a cigarettacsikkeket Svédországban

player.hu

Egy kis ételt kapnak minden csikkért, amelyet felcsippentenek és elhelyeznek egy erre a célra tervezett gépbe.

A Tartsuk Tisztán Svédországot alapítvány szerint évente több mint egymilliárd cigarettacsikket dobnak el a svéd utcákon, tereken, ami az összes köztéri szemét 62 százalékát jelenti. A Stockholm közelében lévő, 72 ezer lakosú Södertälje 20 millió koronát (682 millió forint) költ évente a közterületek takarítására.

Mit lehet tenni? A legegyszerűbb az lenne, ha az emberek nem szemetelnének, nem dobálnának el se csikkeket, se mást – a jelek szerint ez reménytelen. A Corvid Cleaning nevű cég más módszerrel küzd a tisztaságért: varjakat alkalmaznak.

„Önkéntes alapon vesznek részt a munkában” – mondta Christian Günther-Hanssen, a cég alapítója. A varjak egy kis ételt kapnak minden egyes csikkért, amelyet felcsippentenek és elhelyeznek egy erre a célra tervezett gépbe. Mekkora ötlet! – mondhatjuk, és tényleg nagy, de egyáltalán nem új.

Günther-Hanssen becslései alapján madaras módszerükkel a költségek legalább 75 százalékát meg lehet takarítani. „Egy csikk felszedésének a költsége 80 őre, mások szerint akár két korona is lehet. Ha varjak csipegetik fel, akkor egyenként 20 őrére csökken a kiadás.” (1 svéd korona kb. 34 forint.)

A varjak jó munkaerőnek tűnnek. „Könnyen tanulnak, és jó az esély arra, hogy egymástól is ellesik a munkát. Ugyanakkor kicsi a veszélye, hogy tévedésből lenyelik a csikket” – állítja a cégvezető. Egyelőre a kísérleti fázisnál tartanak Södertäljében, mielőtt a varjúönkénteseket ráengednék az egész városra. A város hulladékstratégiájáért felelős Tomas Thernström szerint a kísérletben rejlő lehetőségek a finanszírozáson múlnak. „Érdekes lenne megnézni, más környezetben is működik-e a módszer.

A varjaknak meg tudjuk tanítani, hogy szedjék össze a csikkeket, de az embereknek nem tudjuk megtanítani, hogy ne dobják el őket, ez is érdekes szempont.”