MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Varázspálca, amitől sósabb lesz az étel

Varázspálca, amitől sósabb lesz az étel

vezess.hu

Az evőpálca az íz illúziójával helyettesíti az újabb és újabb csipeteket.

A nátrium-klorid, hétköznapi nevén a konyhasó a legősibb és legfontosabb „fűszerünk”, az emberi szervezet só- és vízháztartásának működéséhez elengedhetetlen, emellett ízfokozóként is kulcsfontosságú (hogy a tartósításban játszott szerepéről ne is beszéljünk).

Az ízfokozó hatás ugyanakkor veszélyeket is rejt, ugyanis szinte minden finomabb sósabban, ám a túlzott sófogyasztás komoly egészségügyi kockázatokkal jár, magas vérnyomást, egyéb szív- és érrendszeri betegségeket eredményezhet.

Mivel a japán konyhára jellemző a sósság előtérbe helyezése – a japánok átlagosan napi 10 gramm konyhasót fogyasztanak, ami az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának duplája –, a tokiói Meidzsi Egyetem kutatója, Mijasita Homej igyekezett olyan megoldással előállni, amellyel hatékonyan csökkenthető a sóbevitel.

Találmánya egy varázspálca, pontosabban varázs-evőpálcakészlet. Az evőpálcikák a csuklóra csatolt miniszámítógép utasítására elektromos impulzusokkal segítik a nátriumionok ételből a nyelvre való jutását, azaz erősítik a sós ízt, megfordítva: kevesebb só felhasználása mellett is ugyanazt az ízt biztosítják. A pálcikák nagyjából másfélszeresére képesek erősíteni a sós ízt.

A projekt egyelőre a prototípusnál jár, de remények szerint már 2023-ban a piacra kerülhet a termék. A pálcikák mellett később hasonlóan működő kanalakat, villákat és levesescsészéket is szeretnének piacra dobni.

Mijasita professzornak nem ez az első, az ízleléshez kapcsolódó érdekes találmánya: tavaly a nyalogatható tévével került be a hírekbe. A Taste the TV (TTTV) nevű újítással a néző a készülékre szerelt kis tartályból a képernyőre spriccelt aromát megnyalva ízlelheti a képeken megjelenő ételeket. A nyalható tévé szintén csak a fejlesztési fázisban jár.