Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Változó kereslet: a Tokaji helyett a könnyed fehérek és rozék kelendőek

Változó kereslet: a Tokaji helyett a könnyed fehérek és rozék kelendőek

penzcentrum.hu / Koós Anna

Már nem a Tokaji a favorit?

Magyarország a világ legnagyobb bortermelő országai közé tartozik, a 2022-es évben megtermelt közel 2,9 ezer hektoliteres borelőállításával hazánk a világ 16. legnagyobb termelője. Hazánkban hat borrégió található és 22 borvidék, az itt előállított borokra pedig nagy kereslet is mutatkozik világszerte. Az év első 5 hónapjában a magyar borexport némiképp visszaesett, 3,6 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakától. Azonban a 2022-es évben kiugróan sok bort exportált Magyarország külföldre, így még ezzel a visszaeséssel együtt is ez kiugró eredmény.

A világ legnagyobb bortermelő országa Olaszország, a teljes világszintű borelőállításnak a 19,3 százalékát adják. Ezüstérmes Franciaország (17,65%), a bronzot pedig a Spanyolország (13,82%) érdemelte ki a VisualCapitalist rangsora szerint. Ez azt jelenti, hogy a világ bortermelésének több mint felét teszik ki az olasz, francia és spanyol borok. Magyarország is bekerült a TOP20-ba.

Magyarország a maga 2,9 ezer hektoliteres termelésével a 16. a friss listán, ezzel előzzük az osztrákokat és a görögöket, viszont ott vagyunk a brazilok, románok mögött. A TOP20-ban szereplő ország közül 12 európai, 3 dél- és 1 észak-amerikai, 1-1 afrikai és ázsiai található, valamint az Óceániához sorolt Új-Zéland és Ausztrália:

Bár a világ bortermelése az elmúlt évtizedben viszonylag stabil volt, a cikk szerint a közeljövőben a klímaválság nagy kihívást fog jelenteni a legnagyobb bortermelő országoknak. Idézik a New York Timest, miszerint a melegebb hőmérséklet egyszerre áldás és átok a borászok számára. A jövőben olyan területeken, amelyeknek a klímája nem, vagy nem annyira kedvezett a bortermelésnek - mint pl. Anglia -, felvirágozhat ez az ágazat. Míg a hagyományosan bortermelő régióknak az egyre extrémebb időjárás miatt egyre nehezebb dolguk lesz. Most még nagy kérdés, mely bortermelő országok fognak túlélni, alkalmazkodni, elsorvadni vagy virágozni az elkövetkező évtizedekben.

Szeretik külföldön a magyar borokat

A magyar borok igen népszerűek külföldön is, 2022-ben 136 492 tonna bort exportált magyarország különböző országokba a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ez csaknem 25 százalékos növekedést jelentett a 2021-es mennyiséghez képest. Bár 2020-hoz képest 2021-ben visszaesés történt, de még a 2020-ban exportált 129 142 tonnás nettó mennyiséget is 5,7 százalékkal haladtuk meg tavaly. A magyar borokat nagy mennyiségben a szlovákok, németek és a csehek importálják:

Az adatbázisból kiderül az is, hogy palackos borokat (legfeljebb 2 literes kiszerelésben) a szlovákok, csehek, belgák, és németek vásárolnak az értékük alapján, az ezekbe az országokba szállított termékek adják a teljes magyar (palackos) borexport felét. Hordós borokat tekintve pedig csak a szlovák és német kivitel önmagában a teljes hordós export felét kiteszi - határparitásos értékben. (A határparitásos érték az áru piaci értéke az importáló ország határán, beleszámítva az árunak az országhatárig történő szállításával kapcsolatos költséget és a szállítás alatti biztosítást.)

Ha megvizsgáljuk az idei friss adatokat, az látható, hogy a németek, olaszok, franciák veszik a legnagyobb mennyiségben a magyar palackos borokat, azonban jelentős a visszaesés ebben a 2022 májusáig tartó időszakkal összevetve (23, 7 és 28 százalékos mérséklődés történt az említett országokban). Jelentős növekedés (24%) a portugál, chilei (636%), szerb (130%) és amerikai (2746%) történt.

A legfrissebb adatok továbbá azt mutatják, hogy az idei év első 5 hónapjában 48 497 tonna volt a teljes 'Bor friss szőlőből; szőlőmust' kivitel, míg 2022 azonos időszakában - januártól májusig - 50 297 tonna volt. Ez 3,6 százalékos visszaesést jelent, azonban a 2022-es év kiugró értékeihez képest ez is jó eredmény. Palackos borokból 2023 májusáig 10 500 tonna került exportálásra, míg 2022 azonos időszakában 13 711 tonna. Ez már jelentősebb, 23,4 százalékos visszaesés.

Már nem a Tokaji a külföldiek kedvence?

A KSH adatbázisa külön gyűjti az olyan termékek adatait, amelyek ebbe a kategóriába beleférnek: "Fehér bor, Tokajban előállítva, "pl. Aszu, Szamorodni" legfeljebb 2 literes palackban, legfeljebb 15 térfogatszázalék tényleges alkoholtartalommal, védett eredetmeghatározással (kivéve pezsgőbor és félpezsgő bor)". 2019 óta viszont volt a visszaesés az értékesített mennyiségben, értékben viszont inkább a növekedés jellemző: a pandémia előtti utolsó évben még 6 441 tonna tömegben, 6 064 millió forintnyi (18,7 millió eurós) határparitásos értékben adtak el Tokaji palackos borokat külföldre, addig 2020-ra 6 039 tonnára, az érték azonban 6 149 millió forintra emelkedett. 2021-ben 6 195 tonnát értékesítettek, 7 319 millió forint értékben.

2022-ben 5 905 tonna volt a KSH által mért értékesített mennyiség, viszont 8,9 milliárdra rúgott a határparitásos érték. Hiába csökkent tehát 2019 óta 8,3 százalékkal a palackos Tokaji értékesített mennyisége, értékben növekedés látható. 2019-ben még 941 kg/Ft, 2022-ben már 1514 kg/Ft volt a nettó értékesített tömeg és a határparitásos érték aránya.

Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”, így a borfesztivál, pincelátogatás és a bortúra.
Ha pedig azt vizsgáljuk, hogy az összes értékesített "Bor friss szőlőből, legfeljebb 2 l-es palackban (kiv. pezsgőbor)" kategóriába eső ital közül mekkora részt tett ki a Tokaji mennyisége, akkor azt láthatjuk, hogy 2019-ben még 20,3 százalékot, mely 2020-ra 17,3 százalékra csökkent, 2021-re felkapaszkodott 18,1 százalékra, de 2022-ben ismét csak 17,9 százalékot tett ki.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a Pénzcentrumnak elmondta, hogy az utóbbi évtizedekben az édes borok kedveltsége folyamatosan csökken, és fokozatosan előtérbe kerültek a könnyed, gyümölcsösebb fehérborok, rosék. A gasztronómia aktuális trendjei az édesebb borfajták térvesztését eredményezték, amilyen a Tokaji is.