MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Vadon terem, jó ha felismerjük az ehető és gyógyító turbolyát

Vadon terem, jó ha felismerjük az ehető és gyógyító turbolyát

hellovidek.hu

Ingyen terem az erdőszélek csodafűszere: ennél zamatosabb nincs is.

A legtöbb gyógynövénnyel ellentétben a turbolya, más néven édespetrezselyem nemcsak csodatévő erejével, de ízével is lenyűgözte az emberiséget. Most bemutatjuk neked ezt a vadon termő, isteni fűszert!

Amióta egy erdei kiránduláson gyógynövényszakértő ismerősöm megmutatta nekem a turbolyát, azóta keresem és kutatom ezt az elvadult gyógynövényt, ami a francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike. Aki egyszer megdörzsölte petrezselyemhez hasonló apró leveleit, édeskés és ánizsos illatáról, másrészt jellegzetes: 20–70 cm hosszú szárairól, ernyős, apró pici fehér virágairól biztosan felismeri. Tavasszal, legnagyobb meglepetésemre a házunk végébe, a kőrisfák árnyékába is nőtt egy. Azóta nagy becsben tartom, jobban vigyázok rá, mint bármelyik boltban vásárolt fűszernövényemre. Vadon nő, így garantáltan vegyszermentes, számtalan jobbnál jobb étel ízesítéséül szolgálhat. Míg a petrezselyemmel kínlódom a kertben, magról nevelve mindig lerágja valami (vegyszerezés kizárva), de ez az édespetrezselyemnek hívott növény csak úgy ontja a leveleit. Ha nekünk sikerült, nektek is fog, legyetek szemfülesek, keressetek és szelídítsetek meg magatoknak ti is egy elvadult turbolyabokrot!

A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) a turbolya (Anthriscus) nemzetség Magyarországon leggyakoribb faja. Magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya vagy édespetrezselyem. Az útszéli turbolya DK-Európától Közép-Ázsiáig őshonos, egyesek szerint Magyarországon is; a termesztett változat elvadulva az egész Kárpát-medencében megtalálható, főleg üde akácosok aljnövényzeteként.

Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt a perzsák mellett az egyiptomiak is szerették. Már Tuthankamen sírjában is találtak turbolyamagokat. A görögök turbolyával áldották meg a barátaikat, s arcfiatalító tonikot készítettek belőle, amelybe zsázsát és pitypangot is kevertek. A rómaiakat az aromája mellett az is meggyőzte a turbolyafogyasztás fontosságáról, hogy hittek benne: a növény javítja a memóriát. A középkori emberek nem csak ették, hanem a pestis ellen is bevetették.

A turbolyánál igénytelenebb fűszernövényt nem is ültethetnénk a kertbe

Ültethetjük magról is, viszont vetésforgóban ne szerepeltessük, mert az elszóródó magokból minden évben megújítja magát. Könnyen elvadul és a következő évben már újra felbukkan. Utak, kerítések mellett, köves, értéktelen területek hasznosítására alkalmas.

A tűző napot nem szeretni, és közepesen vízigényes. Gyengébb fényviszonyok között is szépen fejlődik, a közepes árnyékot elviseli. Ligetes erdőkben, irtásréteken helyenként tömegesen fordul elő.
Tavasszal termesztve a téli csapadék elegendő a növekedéséhez. Száraz időben öntözés nélkül csak sínylődik és illóolaj-tartalma jelentősen visszaesik. Nyáron csak néhány öntözéssel ad megfelelő minőséget.
A talajjal szemben igénytelen. Szinte valamennyi talajtípuson termeszthető, ha kap nedvességet.

Zsenge hajtásait kora tavasztól kezdve folyamatosan szedhetjük

A fűszernek szánt leveleket és fiatal hajtásokat a május-júniusi virágzáskor szedjük. Egyszerre azonban a levelek felénél többet ne távolítsunk el, hogy a fejlődés töretlen maradjon. Amennyiben termésre, illetve magra nincs szükségünk, a növény egész föld feletti részét levághatjuk és száraz, napfénytől védett helyen vékonyán kiterítve szárítsuk meg. A megszárított herbát összetörve fűszerként használhatjuk.

Salátának, főzeléknek, fűszernek, de még szörpnek is kiváló

A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk.

A hajtás illóolaj-tartalma 0,03%, a termésé 0,9%; az illóolaj fő összetevője metilkavikol. A hajtás tartalmaz továbbá flavon-glikozidot, keserűanyagokat, ásványi anyagokat, valamint A- és C-vitamint. A termés zsírosolajat is tartalmaz. Drogja a virágzó leveles hajtás (Cerefolii herba) és a termés (Cerefolii fructus). Teája vese, hólyag- és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású.