Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Ukrán gabona orosz hajókon

Ukrán gabona orosz hajókon

agroforum.hu

Orosz lobogó alatt közlekedő hajók a tavalyi szezonban Ukrajnában betakarított gabonát szállítottak Szíriába.

A Maxar képei azt mutatják, hogy két orosz lobogó alatt közlekedő ömlesztettáru-szállító hajó májusban kötött ki az orosz ellenőrzés alatt álló krími szevasztopoli kikötőben, és gabonával rakodták meg őket – közölte a vállalat. Napokkal később a Maxar műhold képeket gyűjtött ugyanazokról a Szíriában dokkoló hajókról, nyitott raktérrel és felsorakoztatott teherautókkal, amelyek készen állnak a gabona elszállítására – mondta Maxar. Szíria Oroszország hűséges szövetségese.

A cég szerint egy másik júniusi képen egy másik hajó is látható, amint gabonával rakodtak be Szevasztopolban. Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy gabonát lop azokról a területekről, amelyeket az orosz erők a februári invázió óta elfoglaltak. A háború súlyos élelmiszerhiánnyal fenyeget, mivel Oroszország és Ukrajna a világ búzaexportjának mintegy 29%-át adja.

Június 8-án az Ukrán Mezőgazdasági Termelők Szervezetének helyettes vezetője azt mondta, hogy Oroszország mintegy 600 000 tonna gabonát lopott el a megszállt területekről, és egy részét exportálta.

Határmenti silók

– Az ukrán határon ideiglenes silókkal meg kell akadályozni, hogy Oroszország ellopja az ukrán gabonát, és meg kell bizonyosodjon arról, hogy az ország őszi termése ne vesszen el a tárolás hiánya miatt – mondta Tom Vilsack, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztere.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetében tett látogatása során Vilsack azonban hangsúlyozta, hogy az ukrán fekete-tengeri kikötőkből érkező szállítmányok újraindítása a gabonaexport leghatékonyabb és legeredményesebb módja, egyben sürgette Oroszországot, hogy vegye “komolyan” az ENSZ vezette tárgyalásokat a kérdésben.

Joe Biden amerikai elnök korábban azt mondta, hogy ideiglenes silókat építenek az ukrajnai határ mentén, hogy elősegítsék a gabonaexport és a növekvő globális élelmiszerválság kezelését. Vilsack nem árult el további részleteket az Egyesült Államok szerepvállalásáról. Elmondta, hogy extra tárolásra azért is van szükség, mert Ukrajna hamarosan betakarítja az ősszel elvetett termést.