MENÜ
2024. július 16.
Valter
Újrahasznosításból luxustermék

Újrahasznosításból luxustermék

fotó: instagram/olivefedbeef

Mi az az olíva wagyu marha és mitől olyan drága?

Az olíva wagyu története egy Japán szigeten indult. Az Olíva-szigetnek is nevezett Shodoshima mikroklímája hasonlít a mediterrán éghajlathoz, ezért ott olajfák nőnek. Ez az a hely, ahol a wagyu marhákat tenyésztik a 8. századtól kezdve, főként azért, hogy a rizsföldeken dolgozzanak teherhordóként, mivel bőséges energiatartalékuknak köszönhetően nehéz rakományokat is képesek szállítani.

Egészen addig, amíg egy helyi gazdának eszébe nem jutott, hogy a marha étrendjébe beépíti a sziget fő exportcikkét, az állat ki nem állhatta az olajbogyó kesernyés ízét.

Az olíva wagyu megalkotása Masaki Ishii gazda nevéhez fűződik, akit zavarni kezdett, hogy az olíva maradékot minden évben kidobják és elhatározta, hogy kezd vele valamit. Az olajkészítés során visszamaradt préselt olíva massza ráadásul tápanyagban is igen gazdag.

A wagyu marhák termesztője először meg akarta az olívabogyót nyersen etetni az állatokkal, de ez rossz ötletnek bizonyult. A farmer azonban nem adta fel, próbálta fogyaszthatóvá tenni az olivát, hogy az étrendbe tudja csempészni.

A kísérletezés során Masaki rájött, hogy ha pirítja, szárítja, majd préseli a bogyókat, akkor a természetes édes ízük jobban kijön és az állatok szívesebben eszik.

Arra ő sem számított, hogy a marhák étrendjének kiegészítése a hús ízét is megváltoztatta, gazdagította az ötödik ízt, az umamit és még zamatosabb lett az így készült steak. Az olajbogyó íze nem csak a hús zamatát határozta meg, de a márványozottságot is. Az olíva wagyu még a sima wagyunál is márványosabb húsú, így még vajasabb, puhább. Az olívában található olajsavnak köszönhetően ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Az olíva wagyu igazi luxuskategória, amit csak nagyon kevesen kóstolhatnak meg. Mivel a termelés extrém módon limitált, egy megállapodás keretében Japánból az USA-ba szállítják a világ legdrágább és legritkábban fellelhető húsának egy részét.

Mondani sem kell, hogy az olíva wagyu hihetetlenül drága a ritkasága miatt. Az USA-ban egyetlen rib-eye steak 240 dollárba kerül (kb. 73 ezer Ft), de egy étteremben akár a dupláját is elkérhetik érte.

 

Forrás: www.odditycentral.com