Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Új törvény a kerti kutakra

Új törvény a kerti kutakra

profitline.hu

Mire kell figyelniük azoknak, akik új kerti kutat szeretnének fúrni?

A kerti kutak tulajdonosai 2024-től teljesen új szabályozással állnak szemben, mely rendezi a háztartási célú létesítmények helyzetét. 

Új törvény a kerti kutakra, mely 2024. január 1-től kötelezően betartandó!
A sekély kutak építéséhez már nem lesz szükség a hatósági, engedélyezési procedúrára, de általánossá válik a kútamnesztia is. Mit jelent mindez?

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a kutakkal kapcsolatban.

2024-től jön az általános kútamnesztia, az új kutak létesítéséhez szükséges hatósági engedélyeztetési eljárás pedig megszűnik. A tulajdonosok a legtöbb esetben a bejelentési kötelezettségtől is megszabadulnak - olvashatjuk a hilteforum.hu oldalán.

Az Országgyűlés még májusban szavaz a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról. A már nyilvánosan is hozzáférhető módosító javaslatból világosan kiderül mire számíthatnak immár hosszútávon a kutak tulajdonosai. A végleges szöveg a korábban kiszivárgottaknál is megengedőbb a csapadékvizet hasznosító sekély kutakkal.

Jó hír a gazdáknak, hogy az egyszerűsített szabályozás részben kiterjed a mezőgazdasági öntözést szolgáló kutakra is.

Végleg rendeződik a kerti kutak sorsa
A legfontosabb változás, hogy új elemmel egészül ki a vízgazdálkodási törvény: külön szabályozás vonatkozik 2024-től a háztartási célú kutakra. Idetartozik gyakorlatilag az összes kerti kút, ha

- a mélysége nem éri el az 50 métert,

- nem érinti az első vízzáró réteget,

- a háztartás vízigény kielégítésére szolgál,

- vagyis az éves vízmennyiség nem haladja meg az 500 köbmétert

- gazdasági célokat nem szolgál.

A háztartási kút a természetes személyek ivóvíz-szükségletének, vagy a háztartás egyéb vízigényének – például öntözés, autómosás – kielégítését szolgálhatja. A törvény csak mennyiségi korlátozást határoz meg.

Fontos, hogy a törvénymódosítás csak a háztartási célú létesítményekre vonatkozik, vagyis az egyéb célt kiszolgáló, vagy mélyebb kutak hatósági engedélyeztetési eljárását nem érinti a változás.

A háztartási kút létesítésekor jövőre már nem lesz szükség a most még kötelező vízjogi engedélyre, így a tulajdonosok mentesülnek a hatósági engedélyeztetési procedúrától.

A jelenlegi szabályozás szerint nincs kivétel, kút csak hatósági engedély birtokában üzemeltethető törvényesen. Szintén lényeges változás, hogy:

- az újonnan létesített háztartási kutak bejelentésére vonatkozó kötelezettség is megszűnik abban az esetben, ha a kút vízvízkészlet-védelmi szempontból nem jelent kockázatot.