Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Új nemzeti konzultáció: Ugye Ön is akar sok-sok akkugyárat?

Új nemzeti konzultáció: Ugye Ön is akar sok-sok akkugyárat?

hvg.hu / Kovács Gábor

A kérdések úgy vannak megfogalmazva, hogy a támogató válasz felé tereljék a válaszadókat, nem beszélve a magyarázatokról.

Az akkugyártást a kérdőív nevén sem nevezi, de támogatandóként kínálja fel. A kérdőív kitöltéséhez meg kell adni egy sor személyes adatot, és hozzájárulást kell adni azok későbbi felhasználásához.

Magyarország kormánya online párbeszédben kérdezi meg a polgárok véleményét a zöldenergiáról. 13 fontos kérdésben várják a véleményeket a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig – jelentette be Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy Magyarország zöldgazdaságot szeretne kiépíteni, ezért folytatják az ipar átalakítását, hogy újjá és modernné tegyék.

A konzultációs kérdőívet bárki kitöltheti. Szó szerint, a kitöltés előtt meg kell adni egy sor személyes adatot (egyebek mellett név, cím, telefonszám, e-mail-cím), de ez pusztán adatgyűjtésnek tekinthető, a kérdőív valótlan adatok megadásával is megnyitható, a rendszer nem küld visszaigazoló e-mailt vagy sms-t sem. Ugyanakkor a kérdések beküldésekor a rendszer hozzájárulást kér ahhoz, hogy a kormány kapcsolatba lépjen a kitöltővel.

A kérdések – ahogy a rendes „nemzeti konzultációk” esetében – meglehetősen tendenciózusak, ám csak két választást kínálnak: „inkább egyetért” és „inkább nem ért egyet”.

A kérdések:

Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a zöldenergia bővítése közös ügyünk?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország energiaszükségletének egyre nagyobb részét fedezze zöldenergia felhasználásából, az azonnal fel nem használható energiát pedig tárolja későbbi felhasználásra?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa a zöldenergia termelésének és tárolásának további térnyerését?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány továbbra is a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásokat fogalmazza meg a hazánkban megvalósuló beruházásokkal kapcsolatban, továbbá a hatóságoktól a jogszabályok betartásának folyamatos és szigorú ellenőrzését követelje meg?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány olyan zöldipari fejlesztéseket, a zöldinnovációt és a high tech energiatárolók elterjedését segítő beruházásokat támogasson, amelyek révén részt veszünk a világban zajló technológiai és zöldgazdasági versenyben?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország geotermikus potenciáljának hatékonyabb kiaknázása érdekében a Kormány további támogatási programokat indítson?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa a helyi közösségek, különösen a vállalkozások által megtermelt energia egymás közötti, helyben történő megosztását, felhasználását?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Brüsszelnek változtatni kell elhibázott klímapolitikáján, amelynek árát ráadásul a lakossággal fizettetnék meg a nagyvállalatok helyett, amelyek a legnagyobb hasznot húzzák a szén-dioxid-kibocsátásból?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa közintézményeink energetikai korszerűsítését és alacsony energiaigényű új ingatlanok építését a zöldenergia részarányának növelése és a rezsiköltségek alacsonyan tartása érdekében?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Kormány támogassa a biztonságos és karbonsemleges atomenergia részarányának növelését?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország a közlekedésben is több zöldenergiát használjon, ezért a Kormány a továbbiakban is támogassa a tisztán elektromos járművek térnyerését?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarország részt vegyen az elektromosjármű-gyártásban és az ahhoz kapcsolódó iparágak és területek fejlesztésében?
Ön inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a Napenergia Plusz Program folytatása és hasonló támogatások biztosítása kiemelten szolgálja a háztartási zöldenergia-előállítás és -tárolás részarányának növelését?
Minden kérdéshez tartozik egy rövid magyarázat, ezek még inkább a kormány szája íze szerinti – megerősítő – válasz irányába terelik a válaszadót. Például a nukleáris energiával (tehát praktikusan a paksi bővítés megvalósításával, illetve a paksi atomerőmű élettartam-hosszabbításával) kapcsolatban az alábbi magyarázat olvasható:

„Magyarország biztonságos áramellátásában fontos szerepe van az atomenergiának, mivel az év 365 napján, a nap 24 órájában az atomerőművek olcsó és klímabarát energiát tudnak termelni. Ez jelentősen hozzájárul klímapolitikai céljaink és a hazánk által is vállalt karbonsemlegesség és energiafüggetlenség eléréséhez, tekintettel arra, hogy az atomenergia nem bocsát ki szén-dioxidot, így ez is társuló zöldenergia.”

A nukleáris energiával – és különösen a paksi bővítéssel – kapcsolatos kritikák nem kaptak helyet a magyarázatban.

Ami az akkugyárak támogatását illeti, azokat a kérdőív nevén se nevezi, csak mint az elektromosjármű-gyártáshoz „kapcsolódó iparágak és területek” hivatkozik rájuk. A kérdéshez fűzött magyarázat:

„Magyarországon ma az autóipar közvetlenül és közvetve 500 ezer embernek ad munkát. Az ő munkahelyeiket csak akkor tudjuk megvédeni, ha Magyarország részt vesz a világban zajló, az autóipart jelentősen érintő új technológiai versenyben. Ha nem alkalmazzuk az új technológiát, akkor a következő évtizedeket meghatározó fejlesztések nem Magyarországon fognak megvalósulni, ezzel elveszítjük versenyelőnyünket és gazdasági teljesítőképességünket, illetve munkahelyek ezreit.”

Az akkuiparral – és különösen annak erőltetett magyarországi támogatásával – kapcsolatos kritikákról nem történik említés.