MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Túl vastag volt a futócipőjének talpa

Túl vastag volt a futócipőjének talpa

telex.hu

Kizárták a bécsi maratonfutás győztesét, mert túl vastag volt a futócipőjének talpa

A vasárnap rendezett bécsi maratonon a férfiaknál Derara Hurisa futott be elsőként, de csak nagyjából fél óráig érezhette magát győztesnek. Az etióp futót ugyanis a rendezők kizárták, mert a megengedettnél vastagabb talpú cipőben futott.

Az elmúlt négy-öt évben forradalmi változáson mentek keresztül a futócipők, magas talpú, különleges párnázottságú, beépített karbonlemezzel rendelkező cipőkben érnek el jobbnál jobb időket. A Nike után loholó gyártók is erős fejlesztésekbe kezdtek, de hogy valamilyen gátat szabjanak a technológiai újításoknak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy döntött, hogy maximum négy centiméter vastag lehet egy utcai futócipő talpa. Hurisa ezt jóval túllépte, az az Adidas-modell, amelyet viselt, öt centiméteres volt.

A profi futók cipőit általában a verseny előtt ellenőrzik, és Hurisa eredetileg azt jelezte a szervezők felé egy űrlapon, hogy egy másik, a szabályoknak megfelelő modellt fog viselni a maratonon.

A képek alapján azt feltételezik, hogy az etióp az Adidas Adizero Prime X cipőjében futott, amiről például egy futócipők tesztelésével foglalkozó szaklap is kimondta, hogy illegális a versenyen való használata.

Miután Hurisát kizárták a versenyből, a kenyai Leonard Langatot hirdették ki győztesnek, aki eredetileg három másodperccel az etióp mögött ért célba.