Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Tripla mértékben szállt el a Z generáció eladósodása

Tripla mértékben szállt el a Z generáció eladósodása

okosipar.hu

Az 1995-2009 között születettek egyszerűen nem tudják szinten tartani a kiadásaikat.

Az inflációs hullámhegyek kellemetlen igazságra világítottak rá a munkaerőpiacra épp csak kilépő Z generáció kapcsán: háromszor annyira eladósodnak, mint idősebb kollégáik, és egyre nagyobb bajt okoznak nekik a főleg hitelkártyákkal felhalmozott hátralékok.

A Business Insider a VantageScore adataira támaszkodva kifejti: a korosztály hitelkártya-egyenlege az egy évvel korábbi állapothoz képest 30 százalékot nőtt, és hasonló mértékben, 25 százalékkal több az alacsony hitelképességű Z generációsok tartozása is. Ez többszöröse a népesség többi részénél látszó 11 százalékos növekedésnek, szóval elég egyértelmű, hogy az 1995-2009 között születettek egyszerűen nem tudják szinten tartani a kiadásaikat, ha a pénzromlás elszabadul.

A VantageScore nem kevesebb mint 12,5 millió amerikai hitelkártya-tulajdonos adataiból szűrte le az aggasztó változást, ami egyébként a középvezetői pozíciókat döntő mértékben elnyerő millenárisokra (1980-1994 között születettek) sem vet túl jó fényt, hiszen náluk 22 százalékkal szállt el a hitelkártya-tartozás mértéke.

A nagyobb adósság súlyos gazdasági következményekkel járhat, mivel értelemszerű, hogy a stagnáló bevételekből egyre nehezebben fizetnek vissza az érintettek, holott az elmúlt évben még több megtakarításösztönző intézkedés vagy a diákhitel-törlesztések szüneteltetése is segítette őket. A könnyítések lassan kivezetésre kerülnek, ami beláthatatlan következményekkel járhat a fiatalabb generációk életében – ezt jelzi a Reuters által jelentett növekedés a késedelmes visszafizetéseknél. A médiaügynökség a TransUnionra hivatkozva közölte: 2023 első negyedévében már a hitelkártya-tulajdonosok 8,4 százaléka képtelen lesz időben törleszteni.

Silvio Tavares, a VantageScore vezérigazgatója aláhúzta: a jelenségtől – egyelőre – nem dől össze a világ, de óvatosságra inti a gazdaságot. Nagyon kell figyelni például arra, hogy ez a tendencia hogyan változik, és a társadalom mely további csoportjaira kezd el kiterjedni.