MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Tovább élhet, aki sok chilit eszik?

Tovább élhet, aki sok chilit eszik?

senior.hu

Az erőset fogyasztók 44%-kal ritkábban haltak meg szívrohamban, és a stroke kockázata is 61%-kal csökkent.

Egy nemrég megjelent amerikai tanulmányban (Journal of the American College of Cardiology) a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen összefüggés van a chilipaprika-fogyasztás és a korai halálozás között. A csípős paprika a mediterrán étrendben jelentős helyet foglal el, és általános közvélekedés, hogy jót tesz az egészségnek. A chili emellett dísznövényként is használatos, piros termései ott virítanak a kertekben, ablakpárkányokon.

A kutatók összesen 22 811 embert (nőket és férfiakat vegyesen) követtek hosszú távon, több mint 8 éven keresztül. A chili fogyasztása alapján a „soha nem eszik, vagy csak ritkán”, „maximum 2-szer fogyaszt hetente”, „2-4 alkalommal fogyaszt hetente” és „4-nél is több alkalommal fogyaszt hetente” kategóriákat állították fel.

A nagyszámú minta elemzése során arra jutottak, hogy a rendszeres chilipaprika-fogyasztás összefüggést mutatott az alacsonyabb halálozási aránnyal, különösen a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknél.
Azok, akik legalább heti négy alkalommal fogyasztottak erőset, 44%-kal ritkábban haltak meg szívrohamban, és a stroke kockázata is 61%-kal csökkent a körükben.

Az ok-okozati összefüggések azonban nem tisztázottak, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. Jelen esetben csak a chilifogyasztást nézték, és nem tudni, hogy az erőset kedvelők ezenfelül még miben hasonlíthattak (pl. eleve több zöldséget ettek, mint a többiek). Az utóbbi időkben több kutatás is foglalkozott a kapszaicin egészségügyi hatásaival, ezek szerint a chili csípősségéért felelős vegyület jótékony hatással lehet a köszvényre, az emésztési zavarokra, sőt akár a rák elleni küzdelemben is hasznát lehet venni.

Meg kell ugyanakkor említeni, hogy a chili ellenkező hatásáról is születtek már tanulmányok.
Az egyik vizsgálat például arra jutott, hogy a túl sok csípős paprika fogyasztás összefüggésben lehet a korai kognitív hanyatlással, a demencia kialakulásával. Bizonyos daganatok terjedését lelassította, viszont emésztési zavarokat is okozott.