MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Több tolnai községben is épül naperőmű – kiemelt beruházásként

Több tolnai községben is épül naperőmű – kiemelt beruházásként

hvg.hu / Domány András

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította 23 kis naperőmű beruházását.

Ezek az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze keretében, a „Felzárkózó települések” program részeként készülhetnek el. A kormány csütörtök este közzétett rendelete témától függően 12, illetve 20 napra rövidíti a hatósági ügyintézési határidőket, és kimondja: a 0,5 MW-nál kisebb névleges teljesítményű villamosenergia-termelő erőmű valamennyi építési övezetben, illetve övezetben elhelyezhető. Semmilyen ettől eltérő helyi vagy országos jogszabály nem alkalmazható.

Mint az ilyen esetekben általában, a beruházásokkal összefüggésben „településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni”. Az is megfelel a szokásos formulának, hogy mindez a már folyamatban lévő eljárásokra is vonatkozik.

Az érintett települések: Gyöngyösoroszi, Járdánháza, Magyarkeszi, Mike, Nagyér, Nagylóc, Novajidrány, Pári, Patapoklosi, Zalakomár, Arló, Drávafok (két helyen), Hangony, Sóshartyán, Viss, Értény, Kistolmács, Ötvöskónyi, Istvándi, Karancsság, Beret és Kovácsvágás.