MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Több ezer éves gabonafélében bízik a világ

Több ezer éves gabonafélében bízik a világ

greendex.hu

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO a kölestermesztésnek szenteli a 2023-as évet.

Több ezer éves gabonafélében bízik a világA Magyar Mezőgazdaság beszámolója szerint, 2023 a köles nemzetközi éve, tekintettel a növény élelmezési tulajdonságaira és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodóképességére.

A kölest Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO által a Köles Nemzetközi Éve 2023 alkalmából rendezett ünnepségén hangsúlyozták, mindent meg kell tenni, hogy előmozdítsák az egyre nagyobb területen való termesztését. A kölesnek szentelt évvel a kölesfogyasztás táplálkozási és egészségügyi előnyeire hívják fel a figyelmet. A növény ráadásul alkalmas a kedvezőtlen vagy változékony éghajlati viszonyok közötti termesztésre, így a gazdálkodók számára is vonzó megoldás lehet.

A kölestermesztés felfuttatásával a termelés növelése hozzájárulhatna az ENSZ 2030-ig tartó fenntartható fejlődési programjának a megvalósításához. A nemzetközi év segítségével a szakpolitikusokat pedig arra ösztönöznék, hogy prioritásként kezeljék a köles termelését.