Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Tizenhétezer méhcsaládot pusztítottak el Ausztráliában

Tizenhétezer méhcsaládot pusztítottak el Ausztráliában

magyarmezogazdasag.hu

Ausztrália azon kevés országok közé tartozik, ahol a méhészek eddig nem ismerték a varroa-atka kártételét.

Azonban idén júniusban az új-dél walesi Port of New Castle-ban varroa-atkára bukkantak, annak is a háziméhekre veszélyes fajára, a Varroa destructorra.
Mivel időközben a varroa egyéb helyeken is felbukkant és a pontos eredetét nem ismerik, az ausztrál hatóságok az érintett területeken zárlatot rendeltek el és november 1-ig 16 830 fertőzésmentes méhcsaládot pusztítottak el, vagy ahogy a témával foglalkozó parlamenti bizottsági ülésén fogalmaztak “eutanizáltak”, hogy megállítsák az atka továbbterjedését a kontinensen.

Az ausztrál kontinensen már 2018-ban is észlelték a varroa destructort egy Európából érkező szállítmányon a Victoria állambeli Melbourne kikötőjében. A rajt a hajó személyzete jelentette, és a hatóságok még a kikötőben megsemmisítették.
A varroa egy másik faját a Varroa jacobsini-t több ízben (2016, 2019 és 2020-ban) is azonosították ezen a kontinensen az indiai méhen (Apis cerana-n). Az utóbbi varroafaj a háziméhen elviekben nem képes szaporodni, bár több megfigyelés is cáfolja ezt.

A megfékezési szándék jogos és mintegy 18 millió ausztrál dollárt különítettek el a méhészek kártérítésére.

A varroa atka jelenlétének megállapítása nem egyszerű az átlag ausztrál méhész számára. Rendszeres monitoring (alkoholos méhlemosás) nélkül a méhész az atka jelenlétét csak egy késői fázisban érzékeli, akkor, amikor a parazita már jelentősen elszaporodott és további méhcsaládokat fertőzhetett meg.

Az atka elszaporodása a méhcsalád összeomlásával jár.
A világ többi részén a méhészek már megtanulták egyensúlyban tartani a jelenlétét, de a használt szintetikus vegyszerek szennyezhetik a mézet és rezisztenciát váltanak ki az újabb varroa-generációknál, ezért a varroa atka kezelése odafigyelést és folyamatosan frissített tudást igényel.

Magyarországon 1978-ban Pocsaj környékén (a román határ mellett Hajdú-Biharban), 9 millió forint értékben pusztítottak el méhcsaládokat, emlékszik vissza Dr. Csaba György nyugdíjas állatorvos, aki anno a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium által a varroa megfékezésére létrehozott csapat tagja volt. Ez akkori értékben jelentős összegnek számított.

A rákövetkező évben azonban a monitoring során az atka oly mértékű terjedését észlelték, hogy a méhcsaládok elpusztításával felhagytak és inkább a varroa hatékony kezelését tűzték ki célul.
Drasztikus méhpusztítást végeztek a csehszlovák hatóságok a varroa teljes kiírtása céljából, terjedésének kezdeti szakaszában, de kevés sikerrel.