MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Titkos vakcinafejlesztés, ami mára nem titkos

Titkos vakcinafejlesztés, ami mára nem titkos

hvg.hu • fotó: hirstart.hu

Az oroszok titokban kifejlesztettek egy másik vakcinát is, azt háziállatoknak szánják.

Már a klinikai vizsgálatok végén jár az az újfajta koronavírus-vakcina, amit kifejezetten háziállatoknak készítettek oroszországi kutatók. Dániában korábban nyércek milliót kellett leölni, mert az állatokban kimutatták a vírus embernek is átadható fajtáját

Háziállatoknak készült koronavírus-oltást fejlesztett Oroszország, miután több esetben állatok is elkapták a kórokozót – jelentette a Reuters. A készítmény nem összekeverendő a Szputnyik V nevű vakcinával, az ugyanis az embereknek kitalált változat, melyet összesen 150 ezer alannyal teszteltek. (Annak minap már az árát is közölte az orosz vállalat.)

Az orosz állategészségügyi központ tavasszal kezdte meg a másik vakcina munkálatait, noha az engedélyeztetésére még biztosan várni kell: bár már a klinikai tesztek vége felé járnak, a szakhatóság legkorábban februárban hagyhatja azt jóvá.

Az oltást nyulaknak, macskáknak ajánlják, illetve állítólag a nyércek esetében is védettséget biztosíthat.

Ez azért is volna örömteli, mert Dániában korábban nyércek millióit kellett levágni, miután egyes példányoknál a koronavírus emberre is átvihető változatát fedezték fel. A leölt állatokat tömegsírba temették.

Oroszország állítása szerint az állatok számára készülő koronavírus-vakcina iránt több ország cége is érdeklődik, az Európai Unióból is.