MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Tiszta játék

Tiszta játék

senior.hu

50 évvel később újraszervezte a meccset, mert bűntudata volt egy kétes gól miatt.

Graeme Jones nyugdíjas királyi tengerészeti kiképzőtiszt úgy érezte, hogy ideje jóvá tennie egy hibáját, amit sok-sok évvel ezelőtt követett el. Pontosan 50 éve, 1972. szeptemberében zajlott ugyanis egy focimeccs, amely vitatható eredményével hosszútávra megtette a hatását a helyi közösségben. Akkor a döntő pillanatokban Jones átlökte a labdát a kezében tartó kapust a gólvonalon, hogy kiharcolja a döntetlent. A kétes találatot a bíró megadta, a VAR pedig még álmainkban sem létezett, hogy felülírja az ítéletet.

Jones-nak ugyan bűntudata volt, de sokáig nem szembesült azzal, hogy ez a cselekedete másban is mély nyomot hagyott. Aztán kiderült, hogy egy szomszédja, aki akkor az ellenfélnél játszott, évtizedek óta neheztel rá. „Azt mondta, hogy emlékszem erre a meccsre, sosem bocsátom meg neked.” – eleveníti fel Jones.

Ezért a férfi 18 hónapot töltött azzal, hogy felkutassa a Gayton Primary School egykori csapatát, akik egy fél évszázaddal ezelőtt megmérkőztek a St Peter’s School csapatával az angliai Wirral városában. Akkoriban 10 évesek voltak a srácok és csapatfotójuk a helyi újságba is bekerült. Most ezt a képet is újraalkották.

Graeme megkeresett minden akkori játékost, néhányuknak ugyan könyörögnie kellett, de végül sikerült egy kezdőcsapatot felállítani. Az ellenfél kénytelen volt néhány fiatalabb játékost behívni, hogy meglegyen a keret.

Graeme még az egykori tanárukat, Alan Jones-t is elérte, aki annak idején megadta a kétes találatot. A legnagyobb meglepetésére az idős úr nagyon fitt, jó állapotban van, a 80-as éveinek a közepén jár. A tanár most az érme feldobás megfigyelőjeként vett részt a meccsen.

A két csapat 30 percet játszott egymás ellen, majd térfelet cseréltek és újabb félidő következett. Noha most a vendégek diadalmaskodtak 6-2 re, Jones végre megnyugodott, mert tiszta játékba kaptak ki. A senior focisták pedig megbeszélték, hogy továbbra is tartják egymással a kapcsolatot és rendszeresen találkozni fognak.