Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Természetes árnyékolók a kertbe

Természetes árnyékolók a kertbe

bernikert.blog.hu

Most még örülünk, ha kisüt a nap, hiszen annyi szürke nap után végre feltöltődhetünk napfénnyel.

Nyáron már nem ennyire nagy az öröm, én általában az árnyékot keresem, és a gyerekeket is megpróbálom ott tartani, így nem játszanak egész nyáron a napon. Találtam néhány nagyon ötletes, egyedi megoldást.

Jake Challenger (Staffordshire, USA) készítette ezt az egyedi tárgyat, melyre bármilyen futónövényt fel lehet futtatni. A látvány hihetetlenül egyedi lesz: igazi zöld napernyő. Az egyedi vas szerkezetre (egy rúdon, három különböző méretű "kerék" található) a képen szőlőt futtattak. Remek látvány, igazi 2 az 1-ben megoldás. Kiskertekbe ideális nem?

Árnyékot adó kuckót is készíthetsz a gyerekeknek:

Hozzávalók: fűzfavesszők, spárga, ásó

Válassz egy megfelelő helyet a sátornak. Ne fa alatt legyen!
Jelölj ki egy kört (középre leszúrsz egy botot rajta egy hosszú spárgával és a másik végén egy bottal, így könnyen meg tudod rajzolni)
A vesszők vastagabbik oldalát vágd ferdére - így növeled a felszívófelületét.
A kör vonalában lazítsd fel a talajt, majd szúrd le kb. 15-20 cm mélyre az első vesszőt (a ferdére vágott felét). A vesszőknek van egy természetes hajlása, az alapján állítsd "irányba". A következő vessző a kör túloldalára kerüljön és felül kösd össze őket spárgával. A nagyobb vesszőket kb 30-40 cm-re szúrd le egymástól, míg teljesen körbe nem érsz.
Jöhetnek a kisebb vesszők, ezeket a nagyok közé szúrd le. Átlósan díszítsék, erősítsék a sátort. Ne felejts el helyet hagyni az ajtónak!
A maradék vesszőket vízszintesen fond be a többi vessző közé, ezek is erősítik a szerkezetet. Mivel ezek nincsenek a földbe ültetve, elhalnak, de így lesz stabil szerkezetű a sátor.
Alaposan locsold meg a beültetett vesszőket.
Májusig érdemes ültetni.