MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Tenger mellett élni, ez lehet a hosszú élet titka

Tenger mellett élni, ez lehet a hosszú élet titka

penzcentrum.hu

A tavak mellett eltöltött időnek is hasonlóan áldásos befolyása van az egészségre.

Az emberek egészségesebbek, ha tenger közelében élnek, vagy legalább egy kis időt a tenger mellett töltenek – írja az MTI egy bécsi környezetpszichológusok által végzett nemzetközi felmérés alapján. A tenger kedvező egészségügyi hatása országtól és jövedelemtől függetlennek bizonyult.

A kutatók több mint 15 ezer embert kérdeztek meg Belgium, Bulgária, Németország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Nagy-Britannia, Csehország, valamint Ausztrália lakosai közül. A kutatás kapcsán a Bécsi Egyetemen dolgozója, Sandra Geiger jelezte, a tengerparton tett látogatások gyakorisága jövedelemtől függetlenül pozitív kapcsolatban áll a jobb egészségi állapottal.

Ugyanakkor hozzátették, hogy a tenger csak egy az egészségi állapotot befolyásoló tényezők közül, nem csodaszer, és nem képes csökkenteni a magas és alacsony jövedelmű csoportok között fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket. A politikai döntéshozók számára az eredmények azt sugallják, hogy a partokhoz való nyilvános hozzáférés biztosítása egyértelmű egészségügyi előnyökkel járhat.

A kutatók szerint a tengerparttal nem rendelkező országok lakosai is részesülhetnek ebből a kedvező hatásból egy tengerparti nyaralás során. Emellett azt gyanítják, hogy a tavak mellett eltöltött időnek is hasonlóan áldásos befolyása van az egészségre, aminek alátámasztására egy utánkövetéses vizsgálatot indítottak Ausztriában.