Tam_Bau
MENÜ
2024. május 8.
Mihály
„Teljesen elhibázott az akkumulátor-központú fejlesztés

„Teljesen elhibázott az akkumulátor-központú fejlesztés"

hvg.hu

Csaba László közgazdász szerint "a tudásalapú társadalom már nem a jövő, hanem a jelen".

Miközben másutt az energiafogyasztás csökkentésén dolgoznak, nálunk plusz források bevonása a cél, holott már ma is energiaimportőrök vagyunk. A többletforrások megszerzése a közép-ázsiai országokból pedig inkább az álmodozások kategóriájába tartozik – mondta a Magyar Hangnak Csaba László, a Corvinus és a CEU közgazdászprofesszora.

Hozzátette, az akkumulátorgyárakkal is az a gond, hogy éppen olyan erőforrásokat igényelnek, amelyeknek igencsak szűkében vagyunk, vagyis tőkét, vizet, energiát és munkaerőt.

Ráadásul - mint fogalmazott - az is probléma, hogy az elektromos autók csak átmeneti szerepet töltenek majd be, ugyanis a hagyományos üzemanyagokhoz adott új adalékanyagok jelentősen csökkenthetik a környezetszennyezést, hosszabb távon pedig a környezetet nem szennyező hidrogénmeghajtás lehet a megoldás.

Csaba a lap keleti orientációval kapcsolatos kérdésére elmondta, “a keleti nyitás egy álom volt és az is marad a fenti okok miatt, a déli pedig már az előtt összeomlott, hogy elindult volna”.

A kormány Nyugattal és nyugati cégekkel való viszonyáról azt mondta, “azokból az országokból, ahol Magyarország megítélése nem jó, nem biztos, hogy jönnek befektetők". Hozzátette, a kormány “külpolitikája biztosan nem hoz a konyhára, és egyelőre talán még nem visz. Az egyéb tényezők, a kiszámíthatatlan szabályozás, a külföldi vállalkozásokat célzó különadók miatt azonban egy befektető háromszor is meggondolja, tervezzen-e nálunk”.

Arra a kérdésre, hogy miként fogunk kitörni a közepes fejlettség csapdájából, Csaba úgy felelt: “Sehogy! A fejlett társadalom már rég a tudásalapú társadalmat építi, amely alapjaiban más szemléletet kíván, mint a tőke-munkaalapú. (…) A tudásalapú társadalom már nem a jövő, hanem a jelen”.