Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Tam-Bau  Építőipari Kft.: 30 éves jubileumi ünnepség

Tam-Bau Építőipari Kft.: 30 éves jubileumi ünnepség

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Lépésről-lépésre: egy válságálló, tőkeerős, magas minőséget előállító családi cég története.

Minden egy szerény bérleményben, egyetlen árokásó géppel kezdődött. Ma sok száz milliós gépparkkal rendelkezik, 30 ezer négyzetméter alapterületű, modern telephelyen működik a Tam-Bau Építőipari Kft., mely közel száz főt foglalkoztat és a térség, Észak-Tolna megye meghatározó építőjeként jegyzik. Alapító-tulajdonosa, Kólya József, aki mai napig szíve-lelke a cégnek, ügyvezetőként az operatív munkában is részt vesz. Június 23-án egy kicsit megállt az élet a vállalkozásnál: a 30 éves jubileumot nagyszabású rendezvény keretében ünnepelték meg.

Ez alkalomból felavatták az új előregyártó üzemet, fényképes visszaemlékezésen idézték fel a három évtizedet, majd a közös ebédet követően délután nyílt napon várták a helyieket. A gyermekeknek három játszóvár, arcfestés nyújtott szórakozást, miközben láthatták a hatalmas munkagépeket is. A bejáratnál ugyanis kiállították a legújabb GINOP-projekt keretében beszerzett járműveket, és a házigazdák stílusos fogadóteret építettek fel.

Stílusos fogadtatás: a bejáratnál mutatták be a legújabb GINOP-projekten beszerzett gépeket

 

Példaértékű magyar középvállalkozás

A hamisítatlan építőipari környezetben a kereskedelmi létesítményt egy napra betöltötték a paravánok, székek és asztalok, és a 30 év emlékezete. Közel száz dolgozó és mintegy nyolcvan meghívott vendég, partnerek, alvállalkozók, polgármesterek, képviselők jelentek meg a programon, hogy együtt ünnepeljenek a Tam-Bau Kft. kollektívájával. A megjelenteket délelőtt 10 órakor Kólya József ügyvezető köszöntötte, majd Süli János, országgyűlési képviselő méltató szavai következtek.
A képviselő gratulált a tulajdonosnak és a cég alkalmazottainak, hogy „nagykorúak lettek”, egy ember életében sem számít rövidnek három évtized. Elmondta, hogy ismerősként tért vissza, hiszen a fejlesztési, vízrendezési beruházások, a Magyar Falu Program keretében gyakran találkoztak a cég szakembereivel, jó látni megyeszerte, hogy munkájuk eredményeként gyarapodott a vidék. Példaértékű ez a magyar tulajdonú középvállalkozás, mely megfelelő szakmai hátteret épített ki, miközben munkahelyeket létesített, családok megélhetését biztosítja. A Tam-Bau Kft. eredményes működése pedig az önkormányzat bevételét is biztosítja, iparűzési adója, egyéb támogatásai révén segíti Tamási városának megújulását is. „A következő száz évre kívánunk megfelelő profitot, gyarapodást, biztonságos és eredményes munkavégzést a dolgozóknak, a cégnek, az egész közösségnek”-fogalmazott köszöntőjében.

Közel száz dolgozó és mintegy nyolcvan meghívott vendég vett részt a cég születésnapi ünnepségén

 

A lokálpatrióta vállalkozó mindenben segíti a várost

Impozáns és fejlődő vállalkozásként üdvözölte a házigazdákat Fehérvári Tamás, Tolna Vármegye Önkormányzata közgyűlésének elnöke. Kiemelte, hogy a külső negatív hatások ellenére is stabil és növekedő a társaság, mely folyamatosan lépést tart a modern kihívásokkal, keresi a jó megoldásokat. A mai világban példaértékű a Tam-Bau Kft. sikeres működése.
Tamási polgármestere, Porga Ferenc jól ismeri a vállalkozás múltját az első lépésektől kezdve a mai napig. Büszke a város arra, hogy egy válságálló, tőkeerős, magas minőséget előállító vállalkozást tudhat a területén, ahol helyi emberek dolgoznak egy példaértékű családi vállalkozás keretei között. Azoké a jövő, akik innovatívak, mernek lépni, biztosan menedzselik le a projekteket. A Tam-Bau Kft. ezt a filozófiát követte, lépésről-lépésre érte el sikereit, a modernizációban soha nem állt meg. Ezt bizonyítja a most avatásra kerülő előregyártó üzem- fogalmazott a városvezető, felidézve, hogy kivitelezőként, fővállalkozóként sokat tettek a helyi infrastruktúra korszerűsítéséért, utak, járdák, csapadékvíz-elvezető, kerékpárút építése fűződik a nevükhöz, de legalább ennyit köszönhet a város közössége is a cégnek. Óvodákat, iskolákat, kulturális és sportegyesületeket támogat, névadó szponzora a kézilabdásoknak és az atlétikai egyesületnek. Kólya József igazi lokálpatrióta, sikere a város sikere is, elismerés és köszönet ezért, mondta a városvezető.

A 2200 m2 alapterületű előregyártó üzem avatásán: balról Porga Ferenc, Tamási polgármestere, Kólya József ügyvezető, Süli János országgyűlési képviselő és Fehérvári Tamás Tolna Vármegye Önkormányzata közgyűlésének elnöke

 

Három évtized képei

– „A harminc év méltó büszkeségre adhat okot”– fogalmazott a mindent megélő, megszervező és a jövőképet kialakító tulajdonos-cégvezető, aki ennek jegyében tartotta meg humoros, családias, ugyanakkor a fejlődés fontos lépéseit magába foglaló prezentációját. Laza és kötetlen bemutatóval idézte fel az induló állapotot a Koppány-parti irodában, derültséget keltett az első keleti gyártmányú lestrapált árokásó gép, majd sorra következtek a cég életében meghatározó időpontok, helyszínek, munkák és kollégák. Közös emlékek, melyek részesei voltak sokan, az ünnepségen résztvevő dolgozók közül. Ahogy jöttek a százezer köbméteres földmunkák, úgy váltották fel a modernebb gépek a muzeális darabot, idővel kialakult a Tam-Bau Kft-t meghatározó három üzletág: az építőmesteri, nagygépes és kereskedelmi egységek. 2000-ben megvásárolták a volt szovjet laktanya területén azt a 7800 m-es ingatlant, amit idővel beépítettek, bővítettek, innen indult a transportbetongyártás, elkezdte működését az első előregyártó üzem. Magas minőségű eszközbeszerzések, folyamatosan növekvő járműpark fotói jelezték az évek múlását, közben egy-egy mókás jelenet tűnt fel, a hőgyészi tóban fürdőző kollégákról, vagy a kunmadarasi reptér hatalmas földmunkáját végző kollektíváról, sátortáborban.

GPS-alapú munkavégzés, dróntechnológia

Majd a 2020-as év újabb fordulópontot hozott, amikor új telephelyre költöztek. Itt 30 ezer négyzetméteres területen 3200 négyzetméter csarnok ad helyet az új betonkeverő üzemnek, a beton előregyártó üzemnek, lakatos üzemnek, valamint gépszerelő műhelynek és raktárnak. Az iroda- és kereskedelmi épület két szinten, 1000 négyzetméteren található. A napi termelést mintegy 20 ezer m2 betonburkolat teszi könnyebbé, illetve az időjárástól függetlenné, és nem hagyható ki a most felavatásra kerülő újabb előregyártó csarnok, melynek próbaüzemét a múlt héten végezték el. Nincs megállás, a folyamatos technika-technológiai fejlesztés Kólya József ars poeticájának része, ennek szellemében az elsők között vezette be a táraságnál a gps-alapú munkavégzést, ami a földmunkáknál illetve kivitelezési tevékenységnél a gépkezelőket segíti. Ma már 15 gépegység, öt önálló munkaterületi bázisállomással teszi lehetővé a mindennapos alkalmazást, amelynek alapját az előzetes-, közbenső- és befejező – geográfus kolléga által végzett – drónos felmérések képezik.

Rengeteg munka és odaadás

Harminc év mérlege: egy egyszemélyes vállalkozásból közel száz főt foglalkoztató cég épült fel, a kezdeti évi 2 millió forint árbevételből ma már 4 milliárd forint árbevételt jegyeznek, miközben az eredmény is imponálóan alakul. Rengeteg munka, odaadás, és a dolgozók megbecsülése jellemezte mindig a Tam-Bau Kft-t. Nem véletlen, hogy az ünnep apropóján búcsúztatták el 16 év közös munka után nyugdíjba vonuló kollégájukat, Mátyás Zoltánné gazdasági vezetőt, aki az első meglepetés után azt mondta: mindig szeretett itt dolgozni.

Az évtizedek alatt sok száz kollégával együtt érezhette, hogy a Tam-Bau család része, és a sikereknek is részese. Talán ez a családi vállalkozás egyik titka.

A délutáni nyílt napon a gyermekeket három játszóvárral, arcfestéssel várták