Tam_Bau
MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Szőlő terem 3563 méter magasan

Szőlő terem 3563 méter magasan

Járomi Zsuzsanna

A Pure Land & Super-High Altitude Vineyard 3563 méteres tengerszint feletti magasságban található Tibetben.

 Az eddig legmagasabb szőlőültetvény Argentínában, az Andok lábánál körülbelül 400 méterrel alacsonyabban fekszik.

Az argentin Salta régió magas völgyében található szőlőültetvényeket sokáig a világon a legmagasabbnak tartották. 2013-ban azonban a távoli Tibetben a helyi önkormányzat támogatásával elkezdtek szőlőt telepíteni. Gyorsan kiderült, hogy 3500 méter feletti magasságban másképp kell művelni a szőlőket, mint az alacsonyabb zónákban, de itt is megél a növény.

2018-ban a tibeti Cai Na Xiangban található Pure Land & Super-High Altitude Vineyardot a Guinness Rekordok Könyve a világ legmagasabb szőlőültetvényének ismerte el.

Bár az extrém magasságok a több napfényt és a betegségek kisebb kockázatát jelentik a szőlő számára, Tibetnek komoly kihívásokkal is szembe kell néznie: a komoly hőmérséklet-csökkenés, szárazság, a szőlő leégése, heves nyári viharok, homokviharok és korai fagyok. E nehéz körülmények ellensúlyozására intelligens öntözőrendszereket és viszonylag késői betakarítást alkalmaznak, hogy a szőlő teljesen beérhessen.

A szőlőültetvény mögött álló cégről - Rong Shun Biotechnology Development Ltd. - keveset tudni, de az biztos, hogy 2022-ig több mint 600 hektáron gazdálkodtak a Cai Na Xiang-i szőlőültetvényen, szépen építgetik a borturizmust a távoli régióban, és munkahelyeket teremtenek a helyi hegyvidéki lakosság számára.

Csak az idő fogja eldönteni, hogy végül milyen ízűek a borok, és hogy egy szinten vannak-e az argentin borokkal.