MENÜ
2024. május 24.
Eszter, Eliza
Szerda este üstököst, csütörtökön a Fiastyúkot láthatjuk az égen

Szerda este üstököst, csütörtökön a Fiastyúkot láthatjuk az égen

firstclass.hu

Szerda este fel kell nézni az égre, 71 évig nem lesz ilyen Égi előadások várhatóak szerdán este, ritka együttállással és egy üstökössel, de csütörtökön sem maradunk látvány nélkül, akkor a holdsarló és a Fiastyúk lesz a főszereplő. Hirdetés Egy hobbitávcsővel tényleg kinyílik a világ, sőt a világűr: különleges napokon ritka égi jelenségeket figyelhetünk meg, a Svábhegyi Csillagvizsgáló pedig abban segít, hogy tudjuk, mikor mit érdemes keresni az esti égbolton. Legfrissebb közleményük szerint szerda a hét azon napja, amikor érdemes kiülni a kert végébe, keresni egy fényszennyezéstől mentes helyet. Ma ugyanis különleges együttállásban lesz megfigyelhető a Jupiter és a kétnapos holdsarló, egy kézitávcső segítségével pedig szintén látható lesz az Uránusz és az év üstököse, a 12P/Pons-Brooks is. A pontos időt is megadták: 20 óra 20 perckor a páros még 15 fokos magasságban jár a nyugati ég alján. Szabad szemmel is könnyedén megpillanthatók lesznek az égitestek, ha a nyugati látóhatár tiszta és tereptárgyaktól mentes – olvasható a közleményben. 71 ÉV MÚLVA TÉR HOZZÁNK VISSZA EZ AZ ÜSTÖKÖS Az üstökös elcsípéséhez kell a felszerelés: megtekintéséhez érdemes megvárni az égbolt teljes besötétedését. 20 óra 50 perc körül már az Uránusz társaságában az éjszakai égbolton figyelhető meg, de addigra a Jupiter-Hold páros 10 fokos, az üstökös pedig mindössze 7 fokos magasságba süllyed. Megpillantásukhoz így tiszta égbolt és egy nagyobb kézitávcső szükséges. Az üstökös legközelebb 71 év múlva ér újra a Föld közelségébe. A Jupiterhez és az Uránuszhoz hasonlóan a 12P/Pons-Brooks láthatóságának is az egyik utolsó alkalma lesz az este. Csütörtöki program csillagkeresőknek Holnap is érdemes bekészíteni a pattogatott kukoricát, és képernyők helyett az eget bámulni. Fél 9 körül a Hold vékony sarlója és a Fiastyúk csillaghalmaz szabadszemes együttállása figyelhető meg a nyugati égbolton. Kitakarástól mentes nyugati látóhatárt keresve nyugati irányba kell nézni, ahol 25 fok magasan megpillantható a vékony holdsarló, amelytől 1,5 fokk

Szerda este fel kell nézni az égre, 71 évig nem lesz ilyen
Égi előadások várhatóak szerdán este, ritka együttállással és egy üstökössel, de csütörtökön sem maradunk látvány nélkül, akkor a holdsarló és a Fiastyúk lesz a főszereplő.
Egy hobbitávcsővel tényleg kinyílik a világ, sőt a világűr: különleges napokon ritka égi jelenségeket figyelhetünk meg, a Svábhegyi Csillagvizsgáló pedig abban segít, hogy tudjuk, mikor mit érdemes keresni az esti égbolton. Legfrissebb közleményük szerint szerda a hét azon napja, amikor érdemes kiülni a kert végébe, keresni egy fényszennyezéstől mentes helyet. Ma ugyanis különleges együttállásban lesz megfigyelhető a Jupiter és a kétnapos holdsarló, egy kézitávcső segítségével pedig szintén látható lesz az Uránusz és az év üstököse, a 12P/Pons-Brooks is.

A pontos időt is megadták: 20 óra 20 perckor a páros még 15 fokos magasságban jár a nyugati ég alján. Szabad szemmel is könnyedén megpillanthatók lesznek az égitestek, ha a nyugati látóhatár tiszta és tereptárgyaktól mentes – olvasható a közleményben.

Az üstökös elcsípéséhez kell a felszerelés: megtekintéséhez érdemes megvárni az égbolt teljes besötétedését. 20 óra 50 perc körül már az Uránusz társaságában az éjszakai égbolton figyelhető meg, de addigra a Jupiter-Hold páros 10 fokos, az üstökös pedig mindössze 7 fokos magasságba süllyed.

Megpillantásukhoz így tiszta égbolt és egy nagyobb kézitávcső szükséges. Az üstökös legközelebb 71 év múlva ér újra a Föld közelségébe. A Jupiterhez és az Uránuszhoz hasonlóan a 12P/Pons-Brooks láthatóságának is az egyik utolsó alkalma lesz az este.

Csütörtöki program csillagkeresőknek

Holnap is érdemes bekészíteni a pattogatott kukoricát, és képernyők helyett az eget bámulni. Fél 9 körül a Hold vékony sarlója és a Fiastyúk csillaghalmaz szabadszemes együttállása figyelhető meg a nyugati égbolton. Kitakarástól mentes nyugati látóhatárt keresve nyugati irányba kell nézni, ahol 25 fok magasan megpillantható a vékony holdsarló, amelytől 1,5 fokkal jobbra lefelé a Fiastyúk nyílthalmaz csillagai is előtűnnek. Este 8 óra 45 percre már mindkét égitest teljes pompájában tündököl a sötét égen.

A kicsit ködösnek látszó Fiastyúkban az éles szeműek körülbelül hét halvány csillagot, a hét nővért is megpillanthatják – emelik ki. Mint írják, egy egyszerű kézitávcsővel a látvány még szebben kibontakozik.