Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Szeptembertől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát Horvátországban

Szeptembertől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát Horvátországban

telex.hu

A szomszédos országban 2023. január 1-jén tervezik bevezetni az eurót.

Január 17-én, hétfőn jelentette be Andrej Plenković horvát kormányfő, hogy szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát Horvátországban. A szomszédos országban 2023. január 1-jén tervezik bevezetni az eurót, az árakat onnantól kezdve egy évig kunában és euróban is ki kell majd írni. Plenković hozzátette, hogy ezekre a megelőző intézkedésekre azért van szükség, hogy az állampolgárok szokják a folyamatot, azt szeretnék, ha az átállás egyszerű és költségmentes lenne.

A kormányfő arra biztatta azokat a horvát állampolgárokat, akik otthon tartanak készpénzt, hogy mielőbb tegyék be a bankba, ahol majd automatikusan átváltják, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a Horvát Nemzeti Bankban (HNB) korlátlan ideig ingyen átváltható lesz a kuna.

Zágráb 2019. július elején kérte a felvételt az euróövezetbe, az euró bevezetéséhez az országnak meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak:

az infláció legfeljebb másfél százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga;
az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) három százalékát;
a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP hatvan százalékát;
a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb két százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába.

Az Európai Unió Tanácsa előreláthatólag júniusban dönt Horvátország euróövezethez való csatlakozásáról.