Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Szén-dioxid gazdálkodás az agráriumban

Szén-dioxid gazdálkodás az agráriumban

agrarszektor.hu

Elérte, sőt meghaladta a 2 millió regisztrált hektárt a dán Agreena talajszén-megkötési platformja.

 A vállalat által elindított AgreenaCarbon program pénzügyileg is támogatja a termelőket a regeneratív mezőgazdaságra való átállásban, lehetővé téve hogy aktív szerepet vállaljanak a klímaválság kezelésében azáltal, hogy a talajmegkötés révén szén-dioxidot távolítanak el a légkörből.

A vállalat segítségével regeneratív gazdálkodási gyakorlatra átállított kétmillió hektárnyi mezőgazdasági terület nagysága megfelel Szlovénia területének, avagy 2,8 millió európai futballpályának. Jelenleg több mint ezer gazdálkodó használja az AgreenaCarbon platformot, ami azt mutatja, hogy a technológia képes támogatni a mezőgazdasági gyakorlatok megváltoztatását és a gazdálkodók éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseit - derült ki a vállalat közleményéből.

A mezőgazdasági művelésű területek szénmegkötő képessége fontos eszköz a kezünkben a légköri szén-dioxid csökkentésében az IPCC szerint, bár a gazdálkodók számára a kezdetben emeltebb költségekkel járhat. Az Agreena a legkorszerűbb tudományos megoldásokat és technológiát használja fel annak érdekében, hogy a klímabarát gazdálkodási erőfeszítéseket nagy értékű karbonkreditekké alakítása, amely fontos kiegészítő bevételt jelenthet a gazdálkodóknak - mondta Julie Koch Fahler, a vállalat társalapítója és operatív igazgatója.

2022-ben az Agreena megvásárolta a legkorszerűbb mérési, riportolási és ellenőrzési technológiát (MRV) a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok támogatására, felhasználva a távérzékelés és a mesterséges intelligencia megoldásait. A vállalat a talajminták révén szerzett információk, valamint a szántóföldön szerzett terepi adatok összekapcsolásával, valamint a fejlett gépi tanulási és számítógépes látási technikákkal jelentős mértékben fejleszti a talajban tárolt szén-dioxidról való ismereteket.

Julie Koch Fahler beszélt arról is, hogy a digitális MRV-megoldások pontosabbak, gyorsabbak és átláthatóbbak, mint a kézi mezőgazdasági auditok, így hatékonyabban járulnak hozzá a szén-dioxid-gazdálkodás elterjedéséhez. Az integritás biztosítása érdekében az adatok felülvizsgálatát és a helyszíni ellenőrzéseket független, harmadik fél hitelesíti és ellenőrzi a kereskedelmi kibocsátást megelőzően. Ez megerősíti a kibocsátás csökkentését és a szén-dioxid-megkötés mértékét.