MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Szélerőmű a hátizsákban

Szélerőmű a hátizsákban

raketa.hu

Mindössze tíz kilogrammot nyom, és akár laptopot vagy kávéfőzőt is üzemeltethetünk vele.

A hordozható energiaellátás praktikus módja eddig a dízelgenerátor vagy a napelem volt, a dán KiteX nevű cég viszont kitalált egy harmadik alternatívát. A Wind Catcher névre keresztelt szélturbinájuk mindössze tíz kilogrammot nyom, és akár laptopot vagy kávéfőzőt is kényelmesen üzemeltethetünk vele.

A projekt Kickstarter-oldala alapján a szélturbina két méretben készül, amelyek közül a Wind Catcher 600, míg a kisebbik Lite 200 wattos maximális teljesítménnyel rendelkezik, ami elegendő lehet ahhoz, hogy pusztán szélenergiával üzemeltessük az elektronikus eszközeinket, ha a közelben nincs kiépített hálózat. Ehhez persze szükség van megfelelő időjárásra is. Ez nagyjából 29 és 55 km/h közötti szélerősséget jelent, a mini szélturbina teljesítménye ennél kisebb szélnél jelentősen csökken, míg 55 km/h-nál erősebb szélben nem használható.

A Wind Catcher nem csak utazások alatt tesz jó szolgálatot, de akár a napelemes rendszerünket is kiegészíthetjük vele, esetleg betárazhatjuk biztonsági megoldásként áramszünet esetére. A gyártó szerint a szélerőmű számtalan hordozható generátorral kompatibilis, többek között a Goal Zero, a Jackery, a Bluetti és az Ecoflow termékeivel, de használható generátor nélkül is, közvetlenül az eszközök töltésére. Ebben az esetben természetesen nem árt odafigyelni a megfelelő feszültségre, ami a kisebb szélturbina esetében 20-23, míg a nagyobbnál 42-45 volt között mozog. Legnagyobb előnye mégis az, hogy bárhová magunkkal vihetjük és pillanatok alatt felállíthatjuk. A gyártó szerint a mindössze tíz kilogrammos szerkezetet negyed órába telik üzembe helyezni, teljesítményében és árában pedig nagyjából felveszi a versenyt egy hordozható napelemmel.
A szélturbinát egyelőre a Kickstarteren keresztül lehet megrendelni, ahol várhatóan decemberben fogják kiszállítani az első megrendeléseket. A kisebbik Wind Catcher akciós áron 7390 dán koronába kerül, ami 361 ezer forint körüli összegnek felel meg, míg a nagyobbik turbináért 9990 koronát, vagyis kábé 489 ezer forintot kell fizetni, ehhez magyarországi szállítás esetén még hozzájön nagyjából 41 ezer forint szállítási költség is.