MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Sétálószobákkal segítik az irodai munkásokat

Sétálószobákkal segítik az irodai munkásokat

startlap.hu/Turi Dániel/fotó: instagram: edgetechnologies

A megfelelő mennyiségű testmozgás egy egyszerű ötlet segítségével már az amszterdami irodaházakban is elérhető.

A statisztikák szerint a felnőtt lakosság világszerte minimum nyolc, de jellemzően inkább tíz-tizenkét órát tölt ülve minden áldott nap és ez cseppet sem tesz jót az egészségünket nézve. Erre az aggasztó adatra reagált az egyik nagy amszterdami irodaház tervező cég, mégpedig úgy, hogy úgynevezett „sétálószobákat” helyeztek üzembe – írja a Designtaxi.

Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedések – csak néhány azok közül az egészségügyi kockázatok közül, amiket a napi nyolc órán keresztül vagy annál tovább tartó ülés okozhat. A szakértők szerint az egészséges határt már négy ülőhelyzetben töltött óránál átlépjük, de ennél jóval többet, körülbelül tízet töltünk így a nap során. Bár egyre többen fordítanak figyelmet az egészségtudatos, fit életmód kialakítására, sajnos az irodai munka alatt még mindig kevés lehetőségünk van arra, hogy hosszú sétákat tegyünk. Az amszterdami székhelyű EDGE Stadiumnévre hallgató irodaház munkatársainak azonban mostantól egy egész szoba áll majd a rendelkezésükre, hogy teljesítsék a mostanában egyre népszerűbb napi tízezer lépést – ezek az úgynevezett sétálószobák.

Az ötlet Guido Boumann fizikoterapeuta és Matthijs Verdam egykori teniszező fejéből pattant ki, akik szerették volna a munkaidő alatt is megfelelő mennyiségű és – ami talán még fontosabb – minőségű mozgáshoz juttatni az irodai dolgozókat. Így született meg a sétálószoba koncepciója, ami az egyszerű gyaloglópadot helyezi egészen új környezetbe. Az elképzelés lényege az, hogy egy 14 és 24 négyzetméter közti szobát alakítanak át úgy, hogy nyolc-tizenöt ember kényelmesen elférjen benne – tehát gyakorlatilag teljesen kiüresítik. Ezután elhelyeznek egy, az egész padlót beterítő sétálópadot, amit – hogy kicsit barátságosabbá tegyék – műfűvel be is vonnak. A sétálószobában lévő gyalogló pad funkcióit az egészen lassú sétától kezdve a komolyabb, akár a munkatársakkal együtt végezhető edzésekig lehet állítani.

Természetesen a biztonsági előírások miatt különböző szenzorok is figyelik a munkavállalókat és ha valamilyen gondot tapasztalnak, egyszerűen leállítják a rendszert.

A tanulmányok alapján egyébként a sétálószobát tesztelők közül a megkérdezettek közel hatvanöt százaléka érezte úgy, hogy sokkal produktívabb volt azokon a napokon, amikor igénybe vette a szolgáltatást.