MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Sertésszív két emberben

Sertésszív két emberben

hvg.hu

A szerveket két olyan betegbe ültették be, akiket már csak a gépek tartottak életben.

Komoly eredményt ért el az orvostudomány még januárban: a szakemberek a világon először egy sertés szívét ültették be egy betegbe, ezzel adva neki esélyt a túlélésre. Az 57 éves marylandi David Bennett két hónapon át volt a műtét után életben, majd állapota rosszabbra fordult, és már nem tudták megmenteni az életét. Hogy mi történt vele pontosan, arról ebben a cikkünkben írtunk.

A szakemberek most újra megpróbálkoztak a transzplantációval. Rögtön kettővel is: az Engadget beszámolója szerint ugyanis június 16-án és július 6-án is beültettek egy-egy szervet két olyan beteg testébe, akiket már csak a gépek tartanak életben. A szíveket genetikailag úgy módosították, hogy alkalmasabbak legyenek a beültetésre.

A két pácienst – egy 72 éves veterán haditengerészt és egy 64 éves nyugdíjas tanárt – a beültetés után még három napon át figyelték meg, mielőtt levették őket a gépekről. A szakemberek szerint mindkét szív normálisan működött, amit igen jó előjelnek tartanak. Ugyanakkor a sebészek arra figyelmeztetnek, sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az átültetés alternatívát jelenthessen a betegek számára.