MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Segítség húsmentes napokra

Segítség húsmentes napokra

sobors.hu/KAPITÁNY BEÁTA

Fűszeres kölesfasírt aranybarnára sütve: hamburgerben is megállja a helyét.

Ez a fűszeres, aranysárgára pirult kölesfasírt kívül ropogós, belül szaftos, és a sok friss fűszertől ellenállhatatlan. Tökéletes opció húsmentes napokra!

A húsmentes napok sztárjai nemcsak a tésztaételek, a főzelékek vagy a saláták lehetnek, de a zöldségfasírtokat is remekül beillesztheted a menübe. A klasszikus cukkinifasírt mellett érdemes kipróbálni a hüvelyesekből készült változatokat, mint például a lencsefasírt, de akár gabonafélékből is ízletes változatokat készíthetsz, mint amilyen ez a ropogós kölesfasírt is.

A kölessel ráadásul extra rostokat és tápanyagokat is juttathatsz a szervezetedbe, és még gluténmentes is. A belőle készült fasírtot feltétként, mártogatós mellé vagy akár hamburgerben is felhasználhatod.

Hozzávalók darabhoz

15 dkg köles4 dl zöldségalaplé3 ek napraforgómag1 fej vöröshagyma apróra vágva4 gerezd fokhagyma apróra vágva5 dkg apró szemű zabpehely1 nagyobb db répa lereszelve1 csokor friss petrezselyem apróra vágva1 ek őrölt lenmag vagy chiamag2 ek paradicsompüré3 ek sörélesztőpehely1 ek szárított mediterrán fűszer (rozmaring, oregánó vagy bazsalikom)1 tk só1 csipet bors2 ek olívaolaj + kevés a sütéshez
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:

Főzzük puhára a kölest a zöldségalaplében, és tegyük félre. Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a napraforgómagot, és azt is tegyük félre. Ugyanabban a serpenyőben hevítsük fel az olajat, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és további 2 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a kölest, a napraforgómagot és minden egyéb hozzávalót, és dolgozzuk össze.

Nedves kézzel formázzunk belőle 8 (kb. 100 grammos) egyforma korongot, és kevés forró olajon süssük mindkét oldalukat aranybarnára.