MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Segíthet az ülőfürdő

Segíthet az ülőfürdő

hazipatika.com

Számos betegség kellemetlen tünetein képes hatékonyan és kíméletes módon enyhíteni.

Ülőfürdőzni nemcsak azért érdemes, mert ellazíthat egy nehéz nap után, hanem azért is - mert gyógynövényekkel felturbózva - számos betegség kellemetlen tünetein képes hatékonyan és kíméletes módon enyhíteni.

Az otthoni ülőfürdőket elsősorban kádban szokták venni, de használhatunk hozzá lavórt vagy speciálisan erre a célra kifejlesztett edényt. Elérhetőek már akár korlátozott mozgás esetén is kényelmesen használható, a WC-csészére felhelyezhető változatok is. Bármelyik lehetőséget választjuk, használat előtt minden alkalommal szükséges az alapos sterilizálás. Dörzsöljük át a teljes felületét baktérium- és vírusölő hatású tisztítószerrel, majd nagyon alaposan öblítsük ki. A beleengedett víz mennyisége mindig annyi legyen, hogy bőven elfedje az adott célterületet, a hőfoka pedig ne forró, hanem kellemesen meleg hőmérsékletű legyen.

A meleg víz már önmagában gyógyító lehet, hiszen serkenti a véráramlást, ami jó hatással van a szervezet működésére. A vízbe tehetünk tengeri vagy fürdősót, különböző gyógynövényeket, illetve ezek visszahűtött forrázatát. Amennyiben illóolajat szeretnénk hozzáadni, fontos, hogy oldószert is használjunk. Ehhez az illóolajat oldjuk fel néhány evőkanálnyi tejben, tejszínben vagy mézben, és csak ezt követően keverjük a fürdővízhez. Amennyiben a víz hűlni kezd, adjunk hozzá meleget, de 15-30 perc után fejezzük be a kúrát, és jó alaposan törüljük magunkat szárazra.

Női bajokra vagy stressz oldásra

A menstruációs görcsök oldására vagy a különböző eredetű nőgyógyászati betegségek tüneteinek mérséklésére is kiválóan alkalmasak lehetnek az ülőfürdők. A palást- és a zsurlófű, a cickafark, a kamilla vagy a körömvirág főzetével kevert víz a segítségünkre lehetnek ebben, ahogy a felfázásos betegségek vagy a miómák tüneteinek enyhítésében is.

Aranyeres problémákon is segít

Aranyéresetén az ülőfürdőzés megkezdése előtt érdemes kikérni a kezelőorvosunk véleményét, mivel a különböző kezelési módokat csak az aranyér egyes típusaira és stádiumaira javasolt alkalmazni. Az aranyeres panaszokon szerencsére gyakran sokat segíthet az ülőfürdő, hiszen a meleg víz fokozza a keringést, enyhíti a viszketést, és tisztán tartja a végbél környékét.

Aranyér esetén az ülőfürdőzés után mindig alaposan, de nagyon óvatosan, puha törölközővel törölközzünk, kerülve a dörzsölést, mivel az további irritációkat okozhat az amúgy is érzékeny területen. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a kíméletes kezelési mód további előnyének, hogy ezzel kiválóan előkészíthetjük, és így utána még hatékonyabban használhatjuk a különböző aranyeres kenőcsöket illetve kúpokat is.

Ilyen készítmények lehetnek például az élesztősejt-kivonatot és cápamájolajat tartalmazó kúpok, illetve krémek, amelyek segítenek enyhíteni az aranyérrel járó fájdalmat, irritációt, viszketést, valamint a kellemetlen diszkomfortérzést. Míg a cápamájolaj bőrpuhító és lubrikáns hatású - azaz megkönnyíti a székletürítést -, ráadásul A-vitamin-tartalma elősegíti a nyálkahártya regenerálódását, addig a magas B-vitamin-tartalmú élesztősejt-kivonat a hámosodást serkentő hatásával gyorsítja a sebgyógyulást.