MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Sebastian Vettel visszavonul, távozik a Forma-1-ből

Sebastian Vettel visszavonul, távozik a Forma-1-ből

promotions.hu • fotó: www.mirror.co.uk

Közösségi oldalán be is jelentette a visszavonulását.

Sebastian Vettel 2007-ben mutatkozott be a Forma-1-ben - először a BMW Sauber, majd a következő versenyen már a Toro Rosso színeiben állt rajthoz. A német versenyző 2009-ben lett a Red Bull pilótája, akikkel négy világbajnoki címet is szerzett 2010 és 2013 között.

2015 és 2021 között a Ferrarinál versenyzett, de egyszer sem tudott újra világbajnokként a dobogó legtetejére állni a maranellói csapat mellett. 2021-ben szerződött az Aston Martinhoz, de a várt sikerek itt is elmaradtak. Vettel korábban többször is nyilatkozta, hogy a 2022-es eredményeitől függ, hogy marad-e a Forma-1-ben, és végül csütörtökön a közösségi oldalán be is jelentette a visszavonulását.

„Abban a kiváltságos helyzetben voltam, hogy rengeteg fantasztikus emberrel dolgozhattam a Forma-1-ben az elmúlt 15 évben – túl sokan vannak ahhoz, hogy név szerint megemlítsem őket, és köszönetet mondjak nekik. Az elmúlt két évet az Aston Martin F1-es csapatánál töltöttem, és bár az eredményeik nem voltak annyira jók, mint reméltük, egyértelmű volt számomra, hogy minden adott, amire a csapatnak szüksége van ahhoz, hogy nagyon magas szinten teljesítsen a következő években. Bízom abban, hogy az a munka, amit tavaly, és amit idén végzek, segítségére lesz majd a csapatnak a fejlődésben – annak a csapatnak, mely nyerni fog a jövőben. Ezzel a céllal fogok olyan keményen dolgozni a szezon végéig, amennyire csak tudok, mindent beleadok majd az utolsó 10 versenyen. A visszavonulással kapcsolatos döntés nehéz volt, rengeteget gondolkodtam rajta. Az év végén pedig szeretnék még több időt szánni arra, hogy mire is fókuszálok a következőkben. Teljesen világos számomra, hogy mivel édesapa vagyok, több időt akarok tölteni a családommal. Ma viszont ez még nem a búcsú. Inkább köszönetnyilvánítás mindenkinek, nem utolsósorban a rajongóknak, az ő szenvedélyes támogatásuk nélkül ugyanis a Forma-1 nem létezne” - írta Vettel.

Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke úgy fogalmazott, hogy "Sebastian egy nagyszerű versenyző, gyors, intelligens, taktikus, és ezek a kvalitások hiányozni fognak a csapatnak". Krack szerint mindannyian tanultak valamit a német pilótától, és az általa megszerzett tudás hasznos lesz számukra. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz Vettel utódja a csapatnál, de ha hihetünk az elmúlt hetek híreszteléseinek, akkor Fernando Alonso veszi át Vettel helyét az Aston Martinnál.