Tam_Bau
MENÜ
2022. január 28.
Károly, Karola
Salátás tál ihlette ezt a rotterdami múzeumot

Salátás tál ihlette ezt a rotterdami múzeumot

startlap.hu

Az Ikea rozsdamentes szervírozótálja ihlette a rotterdami Depot Boijmans Van Beuningen koncepcióját.

A BLANDA BLANK szervírozótálja sok mindenre használható és bárhol jól mutat. Könnyen tisztítható és tartós, mivel rozsdamentes acélból készült, ráadásul olcsó is: mindössze 1290 forintba kerül. Remek inspiráció volt Winy Maas építész számára: a kezdetben téglatest alakú modellt túl durvának találta, így keresett valami kerekebbet. Ekkor jött a képbe a salátás tál, aminek ráadásul szép tükröződése volt, tökéletes kiindulópontnak bizonyult. Az így kialakított 94 millió euró értékű épületben a Depot Boijmans Van Beuningen művészeti múzeum kapott helyet a maga 151 000 darabos kollekciójával.

Maas szerint Rotterdam a legmegfelelőbb helyszín ezekhez a nem mindennapi építészeti csodákhoz – miután a második világháborúban lepusztították, újjáépítése során számtalan innovatív szerkezet jött létre.

Minden generáció rányomja a bélyegét a város képére, a következő és azt követő nemzedék pedig reagál rá.

A The Guardian azt írja, az MVRDV nyerte meg a Depot projektet 2007-ben egy másik IKEA koncepcióval, amely a LACK asztal alapjaira épült, ám ez még Rotterdamnak is sok(k) volt, ezért inkább a tükörbevonatú üvegtáblákból készült „salátástál” lett a befutó. A Depot hivatalosan november 6-án nyílt meg, a látogatók fehér köpenyt ölthetnek, és bejárhatják az épületet, miközben 7 szinten és 20 osztályon tekinthetik meg a műalkotásokat. Ebből 14-et a múzeum használ, a másik 6-ot pedig magángyűjtők bérlik. Több klímazónát alakítottak ki, hogy megfeleljenek a műtárgyak specifikus hőmérsékleti és páratartalmi követelményeinek. Az épület szívében egy átrium található, amely a földszinttől egészen az épület tetejéig nyúlik, üvegfalakkal.

Az épületek tetején, az építmény legszélesebb részén egy fákkal teli kert kapott helyet.

Elsőre jól hangzik, de nem mindenkinek nyerte el a tetszését a salátás tálra hajazó épület: szomszédja, az Erasmus kórház ugyanis küszködött a rendkívül tükröződő kialakítással. A projektet évek óta kitartóan ellenző kórháznak gondoskodnia kellett arról, hogy a pszichiátriai osztályon lévő kezeltek ne szenvedjenek a sok vizuális ingertől – írja a Designtaxi.