MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Rusvai Miklós: nyilvánvaló, hogy lesz negyedik hullám

Rusvai Miklós: nyilvánvaló, hogy lesz negyedik hullám

liner.hu

Rusvai Miklós szerint a hideg idő beköszöntével egészen biztosan az esetszámok növekedését fogjuk látni.

Rusvai Miklós virológus az nlc.hu-nak adott interjúja során elmondta, hogy a delta variáns azért fertőzőképesebb, mint az alfa-béta-gamma, vagyis a brit, a dél-afrikai és a brazil variáns, mert a kórokozó úgynevezett tüskefehérjéje, mely képes a sejtekbe behatolni, egy mutáció révén jobban tud illeszkedni a sejtek felületén található receptorokhoz.

Emiatt gyorsul a fertőzés üteme. Ha a vuhani, vagyis az “eredeti” koronavírus fertőzési rátáját tekintjük 1-nek, akkor a brit változaté 1.5, a delta variánsé pedig 2, vagyis kétszer olyan gyorsan terjed – egy fertőzött pedig dupla annyi embernek képes potenciálisan átadni a vírust.

A delta variáns okozta tünetek is eltérnek némiképp az eddig megszokottaktól: míg korábban az ízlelés és szaglás elvesztése volt az egyik leginkább árulkodó jel, az először Indiában azonosított delta variánsnál inkább légzőszervi tünetek lépnek fel, mint az orrfolyás, könnyezés, köhögés, és az olyan emésztőszervi problémák is gyakoribbak, mint például a hasmenés.

A szakértő hangsúlyozta, hogy bár a védőoltások hatékonyságának kisebb mértékű csökkenéséről számoltak be a kutatók, hiszen az oltóanyagokat az eredeti, vuhani változat ellen fejlesztették ki, ám ez a módosulás olyannyira alacsony mértékű, hogy nem hatástalanítja a vakcinákat.

Rusvai Miklós szerint ráadásul azoknak, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltást, nem szükséges maszkot viselnie. Természetesen a hatályos rendelkezéseket be kell tartani, így ott, ahol kötelező, szükséges viselni a védőfelszerelést, ám úgy véli, hogy előbb-utóbb mindenhol fel lesz oldva a korlátozás.

“Persze tilos nem lesz, aki gondolja, nyugodtan viselheti, de szerintem, aki oltva van, és megfelelő az immunitása, annak szerintem felesleges.”

Arra a kérdésre, hogy lesz-e a koronavírusnak negyedik hulláma Magyarországon, vagy megúszhatjuk-e azt, Rusvai Miklós elmondta, hogy nem kérdés, hogy ezzel számolnunk kell.

Még csak modellezésre, statisztikára sincs szükség ahhoz, hogy kijelenthessük, lesz negyedik hullám. Ez egy légzőszervi fertőzés, aminek az a sajátossága, hogy nyáron eltűnik, legyengül, ősszel pedig visszajön. A nátha is légzőszervi betegség, az is októbertől áprilisig gyakori. Mostantól a SARS-CoV-2 koronavírus is olyasmi lesz, amellyel számolnunk kell a légzőszervi megbetegedések őszi-téli szezonjában.

A virológus kiemelte, hogy a kérdés inkább az, hogy valóban járványról lesz-e szó, vagy csak úgynevezett “megemelkedett esetszámról”, ám az biztos, hogy több fertőzést láthatunk majd a statisztikákban az őszi hónapokban, a hidegebb idő közeledtével.