Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Rossz döntés volt? A britek visszaléphetnek az EU-ba

Rossz döntés volt? A britek visszaléphetnek az EU-ba

napi.hu

Az Egyesült Királyság lakossága nem látja az EU-ból való kilépés beígért gyümölcseit.

A brexit óta első ízben lépte át egy közvélemény-kutatásban az 50 százalékot azon britek aránya, akik visszalépnének az Európai Unióba. Ennél is többen vannak, akik szerint rossz döntés volt a kilépés.

A brexit óta első ízben lépte át egy közvélemény-kutatásban az 50 százalékot azon britek aránya, akik visszalépnének az Európai Unióba. Ennél is többen vannak, akik szerint rossz döntés volt a kilépés.

Az Egyesült Királyság lakosságának több mint fele szavazna az Európai Unióhoz való újbóli csatlakozásra, először azóta, hogy az ország hét évvel ezelőtt a blokkból való kilépés mellett döntött – derült ki a YouGov közvélemény-kutatásából a Bloomberg tudósítása szerint.

A megkérdezettek mintegy 51 százaléka mondta azt a közvélemény-kutató cégnek, hogy az Egyesült Királyság ismét az EU taggá válására szavazna, míg 32 százalékuk döntene a kívülmaradás mellett. Az újbóli csatlakozást támogatók aránya 11 százalékponttal nőtt 2021 januárja óta, a Brexit hivatalos megtörténte óta – olvasható a felmérésben.

Csak a hátrányokat látják

Az eredmények a brit választók körében növekvő kiábrándultságot tükröznek a brexit kapcsán. Az Egyesült Királyság lakossága nem látja az EU-ból való kilépés beígért gyümölcseit, hátrányait viszont már bőségesen érzik. A nyaralóknak hosszabb sorokkal kell szembenézniük az európai repülőtereken, a vásárlók pedig magasabb élelmiszerárakkal szembesülnek. Ez utóbbit a külföldi, Uniós munkavállalókra vonatkozó brexit-előírások és az ellátási láncokra gyakorolt negatív hatások egyaránt táplálják. Eközben az Egyesült Államokkal kötendő kereskedelmi megállapodás, amelyet a brexit egyik nagy előnyének hittek, nem valószínű, hogy egyhamar megvalósul.

Hét évvel a népszavazás után az Egyesült Királyságban a gazdasági helyzet továbbra sem rózsás. A briteket elég komolyan sújtják a megélhetési problémák, az infláció meghaladja a más európai, uniós országokban mért árnövekedés mértékét. Eközben pont azoknak a régióknak kell egyre nagyobb valószínűséggel komoly romlással szembenéznie a jólét és esélyegyenlőség terén, amelyek már eleve elmaradottabbak voltak és ahol a brexit támogatottsága annak idején kiemelkedően magas volt.

A britek mintegy 57 százaléka mondta azt a YouGovnak, hogy az Egyesült Királyság lakossága rosszul tette, hogy a 2016 népszavazáson az Európai Unió elhagyása mellett döntött. Ez a legmagasabb arány, amelyet a közvélemény-kutató cég valaha is regisztrált.

Minden ötödik olyan válaszadó, aki 2016-ban a kilépésre szavazott, most azt mondja, rossz döntést hozott.

Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök többször is kijelentette, hogy hisz a brexitben és az abban rejlő lehetőségekben, kormánya mindazonáltal igyekszik újratárgyalni a feltételeket a kilépési megállapodásnak olyan részeiről, amelyek szerintük zavarokat és többletköltségeket okoznak majd a brit vállalkozásoknak és a fogyasztóknak.

Ilyen kérdés például az Egyesült Királyság és az EU között szállított elektromos járművekre kivetett vámok elhalasztása, de a kormány mérlegeli az európai élelmiszerimportra vonatkozó, a Brexit utáni határellenőrzések költségeinek korlátozására vonatkozó lehetőségeket is.