Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Romániában óriási olaj- és gázmezőt találtak

Romániában óriási olaj- és gázmezőt találtak

napi.hu / Fellegi Tamás

Kifinomultabb kutatási módszerekkel most fellehetők a korábban rejtve maradt készletek.

Az osztrák OMV romániai vegyesvállalata, az OMV Petrom bejelentette, hogy évtizedek óta a legnagyobb kitermelhető olajmennyiségre bukkant rá, amelyhez gáz is társul. A teljes kitermelhető szénhidrogén mennyiség 30 millió hordó olajnak felel meg, ami a cég teljes tavalyi kitermelése 75 százalékának felel meg. A világ egynapi fogyasztása nagyjából 100 millió hordó.

A Reuters szerint ez a felfedezés lehetővé teszi, hogy szinten tartható legyen az addigi kitermelés, mivel a korábbi források kezdtek kimerülni. Romániában az olajkitermelés évszázados múltra tekint vissza: a második világháború idején a hitleri Németország jórészt innen biztosította magának az üzemanyagot. A kitermelhető mennyiség az évtizedek folyamán csökkent, azonban a kifinomultabb kutatási módszerekkel most fellehetők a korábban rejtve maradt készletek.

Eközben az OMV Petrom egyre közelebb kerül a döntéshez, hogy óriás összeget, 4 milliárd eurót ruházzon be a Fekete-tenger alatti jelentős gázmezők egyikének kitermelésébe, melyben az állami román gázvállalat, a Romgaz is részt vesz. Korábban, az olcsó orosz gáz időszakában az állam adminisztratív eszközökkel és adókkal gátolta ezt, de a tavalyi energiaválság hatására megnyitották a lehetőséget.