Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Romániában átmenetileg a felére csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját

Romániában átmenetileg a felére csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját

telex.hu • fotó: napi.hu

Az energiaszámlák csökkenését és az év eleje óta tartó inflációs nyomás csökkentését próbálják elérni.

Jóváhagyták a bukaresti kormánypártok, hogy Romániában ideiglenesen a felére csökkentsék az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót – írja az MTI Adrian Caciu pénzügyminiszter közlése nyomán.

Úgy értékelte, hogy ez a megoldás több mint egy lejjel (72 forint), „elviselhető szintre” csökkentené az üzemanyag árát. Az intézkedés bevezetése érdekében a bukaresti kormány az Európai Bizottsággal és az üzemanyagot forgalmazó cégekkel kezd tárgyalásokat. Caciu szerint ez csak egyike azoknak a tervezett intézkedéseknek, amelyekkel a bukaresti kormány az energiaszámlák csökkenését és az év eleje óta tartó inflációs nyomás csökkentését próbálja elérni.

A bukaresti média szerint a benzin és gázolaj literenként 7 lejt közelítő (bizonyos üzemanyag-típusoknál meghaladó) árának mintegy 40 százalékát teszi ki a jövedéki adó, tehát az üzemanyag árának emelkedése jelentős többletbevételhez juttatja az állami költségvetést.
Romániában ideiglenesen – április elsejéig – korlátozták a lakossági villamos energia és gáz árát is, a Szociáldemokrata Pártból (PSD), a jobbközép Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) álló nagykoalíció pedig az utóbbi hetekben arra keresett megoldást, hogy milyen intézkedésekkel enyhítsék a továbbiakban a lakosság és a vállalkozások számára a megnövekedett energia- és üzemanyagszámlák terhét.

Magyarországon ez a megoldás nem merült fel, mert a ránk vonatkozó uniós szabályok miatt a jövedéki adó szintje nem változhat, az árstoppal sújtott független benzinkutasok itthon az áfa csökkentése mellett lobbiznak a kormánynál.